Varza roșie aparține grupului de legume brassica, împreună cu varza de Bruxelles și varza kale. Are un gust piperat și este crocant când este consumata cruda, dar devine mai dulce și mai moale când este gătita.
Varza roșie este cultivată și este în sezon din septembrie până în decembrie. Pe măsură ce planta crește, formează bile strânse de frunze în centru, înconjurate de frunze verzi-violet mult mai mari. Când varza roșie este recoltată, se culege întreaga plantă și se aruncă frunzele exterioare, lăsând doar capul de varză, care este partea pe care o mâncăm.
Beneficiile pentru sănătate ale verzei roșii includ:
Bogata în antioxidanți protectori
Poate susține sănătatea inimii
Poate ajuta la combaterea inflamației
Conține compuși anti-cancer
Poate susține sănătatea intestinală
Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :
Profilul nutrițional al varzei roșii
O porție de 100 g (fiartă) oferă:
12kcal / 49KJ
0,6 g proteine
0,2 g grăsime
1,8 g carbohidrați
1,8 g fibre
104 mg potasiu
25 mcg acid folic
26 mg vitamina C
Top 5 beneficii pentru sănătate ale verzei roșii
1. Bogata în antioxidanți protectori
Frumoasa culoare purpurie a verzei roșii se datorează antocianilor . Acești pigmenți au proprietăți antioxidante protectoare, ceea ce înseamnă că ajută organismul să combată efectele dăunătoare ale unui proces numit oxidare. În prezent, există o mulțime de cercetări care evaluează modul în care acestea pot beneficia sănătății noastre; de exemplu, există legături tot mai mari între utilizarea antocianinei alimentare pentru a ajuta la îmbunătățirea obezității și a bolilor asociate, inclusiv diabetul de tip 2 .
Legumele Brassica sunt deosebit de bogate în antociani, precum și în alți nutrienți antioxidanti, cum ar fi vitaminele C, E și carotenoidele.
2. Poate susține sănătatea inimii
Există tot mai multe dovezi că antocianinele joacă un rol pozitiv în sănătatea cardiovasculară și că cei care mănâncă alimente bogate în acestea (cum ar fi varza roșie ) au un risc mai scăzut de atac de cord și deces cauzat de boli de inimă.
3. Poate ajuta la combaterea inflamației
O componentă cheie a legumelor brassica, inclusiv varza roșie, este un compus vegetal bogat în sulf numit sulforafan. Activăm acest compus atunci când tocăm sau mestecăm legumele brassica, cu cele mai ridicate niveluri găsite în legumele crude, tocate.
Pe lângă faptul că este legat de sănătatea inimii și ne protejează intestinul de daune, sulforafanul pare să fie responsabil pentru unele dintre proprietățile antiinflamatorii ale acestor legume.
4. Conține compuși anti-cancer
Deși nu există „super-alimente” care să prevină cancerul – iar anumiți factori de risc pentru cancer nu au legătură cu dieta – există dovezi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de cancer .
Fiind bogată în compuși precum sulforafan și antociani, varza roșie este cu siguranță o legumă de adăugat în dieta ta. Acești compuși benefici par să prevină daunele oxidative și, eventual, să acționeze în mod protector împotriva cancerului, inclusiv a cancerului colorectal .
5. Poate susține sănătatea intestinală
Varza roșie este o sursă bună de fibre, inclusiv varietatea insolubilă care promovează mișcările intestinale regulate. Fibrele din varză acționează ca un prebiotic , ceea ce înseamnă că este tipul de fibre care oferă o sursă de combustibil pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestinul tău. Compușii din varza roșie numiți izotiocianați par a fi deosebit de benefici, deoarece încurajează bacteriile intestinale să producă acizi grași cu lanț scurt (SCFA) - compuși valoroși care au o influență profundă asupra intestinului și a sănătății noastre în general.
Comentarii
Trimiteți un comentariu