Gradinar din pasiune sau gradinar muncitor ? Gradinar muncitor sau antreprenor sau pur si simplu doar din foame ?
Exista mai multe tipuri de gradinari.
Primul , cel care se face din placere , din dorinta de a manca ceva proaspat si sanatos. Cultiva foarte multe soiuri iar gradina lui arata de obicei haotic pentru ochiul normal, dar strategica pentru un gradinar pasionat.
Nu foloseste produse chimice doar daca este strict necesar. Nu merge pe principiul ca si oamenii daca se imbolnavesc merg la medic si iau medicamente. Sa fim seriosi , daca vine iarna si bineinteles ca apar viroze nu mergem la medic sa ne dea medicamente. Mergem pe principiul ca poate avem norocul sa scapam de raceala. Iar daca ne racim , luam prima data ceva usor , un ceai , vitamine si doar atunci cand se agraveaza puternic si se dezvolta in pneumonie, doar atunci mergem la medic. Deci pentru un gradinar pasionat, stropirea plantelor tinere , a rasadurilor cu produse chimice pare o nebunie.
Atunci cand , totusi apare un daunator sau o boala, se iau masuri. Daca iti urmaresti atent culturile este imposibil sa nu detectezi la timp o boala si sa aplici doar atunci masuri. Si nu, nu stropim toata cultura , doar plantele afectate. Exista sezoane cand nu apare nicio boala si exista sezoane ploioase cand mai apre cate una, alta.
Gradinarul profesionist
Este cel care vinde produsele si face bani. De obicei foarte mincinos. Se jura ca nu foloseste nimic sau doar un minim de stropire, dar de fapt stropeste la greu cu produse de proasta calitate. Si da, in sud inca se folosesc produse interzise de UE in agricultura fiind considerate foarte toxice. Si la chimicale se merge pe principiul ca unele produse mai bune sunt bineinteles mai scumpe. El nu cumpara mai scump ca nu mai castiga.
De obicei le stie pe toate cand vine vorba de gradinarit. Dar nu este acelasi lucru. Cand folosesti produse chimice , nu se mai merge pe calitate si sanatate ci doar pe randament.
Gradinaritul profesionist e simplu. Se urmareste o schema de stropiri , la anumite intervale si leguma da roade multe fara esecuri. Se culeg produsele si apoi cauti niste naivi sa le vinzi, sustinand binenteles ca ai cele mai bune si sanatoase produse.
Fereasca D-zeu sa-l contrazici pe tema gradinaritului. Devine violent in vorbire si actiuni. El VINDE deci gradinar mai bun ca el nu exista. Acum sa nu va inchipuiti ca arata ca si gradinarii acei americani. Burtosi, cu tricouri lalai caci el nu pune gura pe acele legume stropite. El vinde legumele si cumpara carne si lactate.
Gradinarul fomist
De obicei oameni cu mai putine surse de venit, cu mult timp liber, fara alte preocupari. Nu, nu sunt victime. Oameni ca ceilalati , cu aceleasi drumuri si posibilitati in viata , doar ca din anumite motive sunt mai jos in societate. Din lene, din esecuri repetate, din foste dorinte si actiuni de imbogatire rapide esuate. Ma uit la oamenii din localitate care sunt in aceasta postura, sunt cei care au facut fitze, figuri, mofturi la orice in viata acesta . Eu nu fac aia, nici cealalta, eu sunt special, eu merit mi mult si in final nu s-au ales cu nimic. Sau cei care au plecat in strainatate si au venit cu coada intre picioare, doar timp pierdut, nici bani , nici exprienta. Sau lenesii , care au asteptat sa mosteneasca iar batranii n-au mai murit sau s-au apucat sa vanda terenurile in timpul vietii. Sau n-au avut acte sau au lasat la alti copii.
Acestia sunt cei mai agresivi gradinari. Fereasca D-zeu sa-ti intre unul din acesta in curte. Pentru ei un fir de rosii este ca o mina de aur. De obicei sustin ca mananca multe legume dar nu prea au de ales. Mananca ce le creste in gradina si daca nu le creste scrumbie, pastrav, fructe de mare, antricot de vita, da, ei mananca mai mult legume. Nu vreau sa fiu rautacioasa dar asa este. Eu nu manac carne deloc dar nu lovesc niciodata in cei care o consuma. Asta inseamna diferenta intre a iti permite si a alege.
Acesti gradinari sunt foarte mandri de culturile lor, bineinteles ca folosesc chimicale caci pierderea recoltei este catastrofala pentru ei. Foarte fistichiu in gradina. Atent la niste detalii care nu au de multe ori nicio importanta. De exemplu, ce culoare are ata cu care legam rosiile sau castravetii. Sau ca ei au avut primii rosii coapte din localitate. Sau ca au avut cea mai mare rosie posibila. Ceea ce pe mine ma face sa rad mult. Rosiile se fac mari in functie de soiul pe care il cultivi. Eu nu prea cultiv soiuri mari caci nu mi se par asa aromate. E absurd sa astept ca rosiile mele negre de maxim 300 de g per fruct sa creasca la peste 1 kg. La ei tot ceea ce e mare, impresioneaza. N-are importanta ca e plin de chimicale dar e mare si ne saturam.
Gradinarul pierde vara
E cel care mananca doi porci ca sa creasca 10 kg de rosii.
Cumpara seminte, cumpara rasaduri , cumpara tot. Cumpara ingrasamant, cumpara plasa de umbrire, isi face paturi inaltate, plateste apa, isi cumara pamant, scule scumpe, tratamente scumpe, sisteme de irigatie complexe, ierbicide, uleiuri, ciuperci. folie de toate tipurile etc. Toata ziua in gradina, face aia, face ailalta. Iar la final, nu i s-a facut mai nimic. Mai bine cumpara legumele.
Comentarii
Trimiteți un comentariu