Dupa o duminica de relaxare in padure m-am ales cu vreo 5-6 kilograme de ciuperci. Am facut o tocanita delicioasa, apoi m-am decis pentru restul de ciuperci sa le pun la borcan pentru iarna. Se pot pune si in congelator dar sunt mult mai delicioase la borcan. Am facut in fiecare an si le-am folosit la sarbatorile de iarna pe post de salata. Ciupercile trebuie sortate ca nu cumva sa gasim vreuna otravitoare iar cele batrane , cu viermi trebuie aruncate.
Apoi se trece la spalarea lor, caci ciupercile culese din padure sunt murdare, pline de pamant si cu multe resturi de frunze si iarba. Se spala bine, in mai multe ape , apoi se lasa sa se scurga.
Ingrediente
5 kg de ciuperci
4 lingurite sare
4 lingurite de zahar
500 ml de ulei
500 de ml de otet de 9 grade
1 capatana de usturoi mare
piper boabe
frunze de dafin
Ciupercile se taie in bucati potrivite si se aseaza intr-o oala mare. Se adauga sarea si se lasa sa se inmoaie o jumate de ora. Se curata usturoiul, se zdrobeste si se adauga peste ciuperci. Se adauga zaharul , uleiul, otetul si se pune la fiert, amestecand din cand in cand. Din momentul in care fierbe se mai lasa vreo 10 minute la foc mic, tot amestecand pentru ca ingredientele sa cuprinda toate ciupercile. Nu este necesara adaugarea de apa, caci ciupercile vor lasa suficienta apa. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. este bine sa le lasati la marinat vreo 4 -5 ore inainte de a le pune in borcane. Se pregatesc borcanele, se spala si se pun in ele ciupercile. Se dau apoi in dunst ori pe aragaz ori in cuptor, vreo jumatate de ora pentru sterilizare.
Ele se vor pastra in acest fel toata iarna. Ciupercile marinate se servesc in general ca si salata de ciuperci cu diferite verdeturi. Atentie sa sterilizati borcanele inainte de a le folosi caci ciupercile sunt foarte pretentioase la bacterii. Salata de ciuperci cu patrunjel verde tocat este cea mai usoara metoda de a prepara aceste ciuperci. Se scot ciupercile din borcan si se adauga patrunjelul , putin ulei si se mesteca bine. Salata de ciuperci si ceapa este la fel de delicioasa. Se taie doua cepe marunt si se calesc in 50 de ml de ulei pana devine sticloasa, apoi se amesteca cu ciupercile.
O alta reteta delicioasa de ciuperci marinate cuprinde urmatoarele ingrediente : 1 kg de ciuperci mici , 2 cepe medii, 140 ml de otet, 12 catei de usturoi , 200 ml ulei, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de oregano , piper negru macinat , cimbru, boia iute, mustar boabe si binenteles, vesnicele foi de dafin. Ceapa se curata si se taie marunt sau se da prin razatoare iar cateii de usturoi se zdrobesc.
Se pune intr-o oala mare apa la fiert si se adauga o lingura de sare mare. Cand fierbe se baga ciupercile in apa , se lasa vreo 10 minute apoi se pun sa se scurga. Le punem apoi intr-un vas , adaugam ceapa, usturoiul, sarea, otetul , uleiul , piperul si celelalte condimente si lasam la marinat cel putin 12 ore. Dupa ce s-au marinat se pun in borcane si se sterilizeaza pe aragaz sau in cuptor minim 15 minute. Acest preparat de ciuperci marinate merge perfect alaturi de branza sau masline. Ciupercile folosite sunt ciuperci champignon iar otetul este de 9 grade. Inainte de servire este posibil, daca folositi ulei de masline, ca acesta sa se solidifice. Pentru a evita acest lucru puteti lasa borcanul cu ciuperci cateva ore la temperatura camerei inainte de a il consuma. Exista varianta de ciuperci marinate cu rosii cand rosiile taiate bucati se adauga la dressingul cu ingredientele de mai sus. Se folosesc cu fulgii de drojdie inactiva pentru a evita deshidratarea legumelor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu