Gogonele, gogosari si conopida la borcan

Iarna , camara trebuie sa fie plina de bunatati iar gogonelele, gogosarii si conopida la borcan nu trebuie sa lipseasca din ea. Bineneteles , pentru acest aceasta trebuie sa ne pregatim inca din toamna, pentru a umple camara cu muraturi care dau gust mancarurilor noastre preferate. Am avut multe rosii in gradina in acest an asa ca si gogonelele au fost din abundenta. Inainte de inghet le-am strans in galeti si am inceput marea pregateala pentru iarna. Reteta este pentru 5 kilograme de gogonele . Pe langa ele mai avem nevoie de 4 morcovi , 7 linguri de sare mare grunjoasa neiodata , 1 capatana de usturoi , radacini de hrean, foi de dafin, boabe de piper negru , tulpini uscate de marar, mustar boabe. Gogonelele se spala si se aleg, adica alegem doar gogonele proaspete , intacte , fara pete si lovituri sau gogonele incepute de insecte sau rozatoare. Se sterilizeaza borcanele si se aseaza pe o suprafata plata. pe fundul borcanului se aseaza tulpini de marar rupte, cu tot cu frunze.
Se aseaza gogonelele in borcan iar printre ele se pun bucati de hrean curatat si taiat in lungime, rondele de morcovi , catei de usturoi curatati, frunze de dafin. Se apa la fiert si se adauga sarea grunjoasa. Cand fierbe , se ia cu grija de pe foc si se toarna in borcane, peste gogonele. Se mai adauga boabele de piper negru si cele de mustar si se capseaza borcanele. Se lasa sa se raceasca apoi se pun la loc racoros si intunecat . Puteti folosi si frunze de visin verzi, daca mai sunt inca in sezon, care au acelasi rol ca si hreanul: de a mentine gogonelele tari. daca va place ca gogonelele sa fie mai aromate puteti adauga frunze de telina printre ele. Mai exista varianta cand gogonelele se inteapa pentru a fi mai seci cand se consuma murate. Gogosarii in otet pentru iarna sunt alte muraturi obligatorii la mesele de iarna. Se curata de cotoare 5 kilograme de gogosari iar apoi se spala foarte bine de samburii care se incapataneaza sa ramana pe ei, apoi se taie in patru. Se pune apa la fiert aproximativ 4 litri dar puteti pune putin in plus in eventualitatea ca se varsa cand turnati apa(eu mereu patesc asa ceva).

Dupa ce apa fierbe adaugati 1 litru de otet, 10 linguri de sare mare neoidata, 10 linguri de zahar, boabe de piper si frunze de dafin. Lasati sa dea cateva clocote iar apoi introduceti pe rand gogosarii , lasati 2-3 minute si apoi ii scoateti intr-un vas mare cu ajutorul unei palete. Dupa ce se racesc putin se aseaza in borcane si se toarna apa in care au fost opariti. Se mai pun cateva radacini de hrean apoi se capseaza borcanele si se transporta in beci sau in camara. Mai exista varianta in care gogosarii nu sunt opariti si se aseaza direct in borcane si se toarna saramura fierbinte peste ei dar prima reteta este mult mai garantata si gogosarii nu se vor inmuia la iarna.
 Conopida murata este una din muraturile preferate ale casei. Reteta este simpla si garantata. Aveti nevoie de 4 capatani de conopida, 6 morcovi, o varza rosie, apa, sare, boabe de piper negru , boabe de mustar, frunze de telina si radacina de hrean. Se pregatesc borcane mari cu gatul larg, spalate si sterilizate. Se desface conopida in bucatele de marime potrivita, se spala si se introduc in borcane. Varza rosie se taie in bucati potrivite si se introduce prin bucatile de conopida. Se mai pun si boabele de mustar si piper, hreanul apoi se prepara saramura care se pune la fiert si care ulterior se toarna fierbinte peste conopida. Se mai pot pune si rondele de morcovi. Se lasa sa se raceasca apoi se pun in beci.

 

Comentarii