Gogosi cu ciocolata

Este duminica si m-am gandit sa prepar ceva delicios pentru copii : gogosi umpluti cu ciocolata. Noua ne plac toti gogosii, dar suntem in comun acord pentru cei cu ciocolata si gem de fructe.

 Ingrediente
 1 kg de faina
100 g unt
4 oua
lapte ( o jumatate de litru)
1 plic de drojdie
 ulei
sare
zahar
ciocolata
crema
zahar pudra

 Pentru inceput, pregatim aluatul. Se incalzeste putin lapte, se adauga o lingurita se zahar si se toarna drodia si se lasa la crecut aproximativ 10 minute. Se pune laptele la incalzit apoi se toarna zaharul si untul si se amesteca bine. Laptele nu trebuie sa fiarba . Se lasa apoi sa se raceasca si apoi se adauga drojdia crescuta. Se bat ouale si se pun si ele in lapte. Se adauga sarea si faina treptat , apoi se incepe framantarea aluatului. Aluatul , in cazul gogosilor cu ciocolata, trebuie sa fie putin mai tare ca si in cazul gogosilor simple. Se lasa la crecut cel putin o ora. Dupa ce a crecut se unge locul de lucru cu putin ulei si se rupe bucati mici de aluat si se intinde cu sucitorul. In mijlocul loc se pune putina ciocolata apoi se inchid ermetic in asa fel ca si ciocolata sa nu curga. Se repeta operatiunea cu fiecare gogoasa.

 Se incinge uleiul si se prajesc pe ambele parti. Se scot pe servetele de hartie pentru a absoarbe excesul de grasime. In cazul in care ciocolata curge in tigaie, este necesar schimbarea uleiului , caci ciocolata arsa va schimba gustul tuturor gogosilor. Dupa ce le-ati scos din ulei se pudreaza cu zahar pudra si se servesc, binenteles, imediat , adica calde. In cazul in care doriti ciocolata peste gogosi, va trebui sa introduceti fiecare gogoasa , dupa prajire , in ciocolata calda si apoi sa asteptati sa se raceasca. Trebuie sa spun ca dupa asemenea bunatati, toti copii au fost unsi cu ciocolata pana la urechi.

 Gogosii cu iaurt sunt o alta delicatesa culinara foarte apreciata atat de copii cat si de adulti. Pentru a prepara acesti gogosi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 oua, 200 g zahar , un iaurt simplu de 200 ml , bicarbonat de sodiu, sare , putin otet si faina in functie de cat cuprinde aluatul. Pentru inceput separam ouale, adica albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma , se amesteca cu zahar si se bat iarasi bine. Se amesteca cu galbenusurile, iaurtul, sarea. Se stinge bicarbonatul cu otet si apoi se adauga faina in ploaie, cat cuprinde. Rezulta un aluat gros , elastic, din care se ia cu lingura si se prajeste in ulei, dupa ce l-am lasat o ora sa se odihneasca. Se scot pe servetele de hartie pentru a absorbi grasimea lasata de ulei. Gogosii cu susan si cu miere este o reteta sanatoasa provenita din zona tarilor mediteraneene. Aveti nevoie de 200 g faina, 500 g miere, 50 ml ulei, 100 ml apa, 150 g seminte de susan, 1 plic drojdie , 1 ou, 50 g unt, 1 lingura de otet, 1 lingura de zahar pentru drojdie si putina sare. Se pune drojdia la crescut in putina apa calda impreuna cu o lingurita de zahar si una de faina. Se amesteca galbenusul cu mierea , uleiul, faina , sarea , susanul macinat , untul topit , apa si rezulta un aluat vascos de o culoare galbuie. Se formeaza bile de aluat care se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se servesc ornate cu seminte de susan prajit si cu un sos pe baza de miere.

Comentarii