Metode naturale de prevenire a manei la tomate

Mana tomatelor este cea mai periculoasa boala a lor deoarece poate distruge usor si rapid intreaga cultura de rosii, distrugand atat fructele cat si planta in sine.



Exista numeroase metode naturale de prevenire a manei la tomate. Inca de pe vremuri, maceratul de urzica a fost folosit cu succes in prevenirea aceste boli. Se strang urzicile, de maruntesc cu un foarfece, se toarna apa de ploaie peste ele si se acopera. Se tine asa doua saptamani , timp in care se mai amesteca. Solutia este gata cand are mirosul specific. Cu acest amestec se stropesc rosiile, seara. Urzica este si un bun fertilizant pentru rosii.
Maceratul de coda calului, tataneasa amestecat cu cenusa din lemne are de asemenea, efecte foarte bune.
Laptele crud si zerul , amestecat cu trei partei de apa ajuta la prevenirea manei la tomate. Se stropesc plantele cu acest amestec timp de cateva zile. Cenusa trebuie sa fie din lemne arse care nu au fost prelucrate chimic, vopsite, lacuite sau alte tratamente. Se amesteca cenusa cu apa fiarta, se lasa sa se raceasca si cu acest amestec stropim rosiile.
Drojdia ajuta de asemenea, la prevenirea manei. Pe langa faptul ca stimuleaza inflorirea bogata si astfel rezulta o multime de fructe, ea asigura un climat microbiologic pentru plante. Solutia cu drojdie, insa nu trebuie sa atinga planta ci doar se uda in jurul ei.
Pana si banalul bicarbonat de sodiu ne ajuta in lupta impotriva manei. El se poate presara pe la radacinile plantei sau se poate dizolva in apa cu care vom uda sau stropi rosiile.
Un alt aspect foarte important este plantarea rasadurilor de rosii la distante mari, astfel incat plantele sa nu se atinga. Mana iubeste umiditatea si apare atunci cand rosiile au prea multe frunze si nu au fost curatatu si copilite.
In jurul tomatelor nu trebuie sa fie multe buruieni, deoarece acestea favorizeaza umezeala si implicit, aparitia manei.
Din pacate, metodele naturale nu prea pot trata mana ci mai mult o previn. O data atinse de boala chiar si metodele chimice le salveaza greu, va trebui indepartata marea majoritate a plantei cu tot cu fructele afectate.

O alta metoda eficienta este sa plantati in apropierea rosiilor, ceapa, usturoi si niste craite. Aceste plante sunt cunoscute ca plante care protejeaza rosiile de mana.

Mai multe despre mana si metode naturale de prevenire aici :


Comentarii