Mana la rosii - semne , tratament si stropiri

Daca mana ne-a afectat tomatele atunci trebuie neaparat sa luam masurile necesare pentru a nu ne fi compromisa toata cultura de rosii. caci daca nu luam masuri , va fi afectata intreaga cultura iar in scurt timp , cel mult doua saptamani vom ramane fara nici un fir de rosie sau macar sa apucam sa mai gustam una.
In cele mai multe cazuri , mana apare pe calea aerului, adusa de vant si la inceput va afecta doar cateva plante.
La inceput apar modificari la nivelul frunzelor, acestea isi modifica aspectul, culoarea, vor aparea pete maronii iar apoi infectia va cuprine tulpina si fructele. Portiuni din tulpina vor avea culoare maronie iar fructele, la fel. Netratata, planta va fi afectata in totaliate si va muri.
In primul rand vom indeparta fruzele, fructele si tulpinile afectate, cat mai departe de gradina si alte plante. Nu vom mai efectua operatii de indepartare a copililor sau a frunzelor la celelalte plante de tomate, caci vom face mici rani pe tulpina care vor facilita imbolnavirea plantei.
Nu vom stropi plantele de sus, cu jet de apa, caci vom crea umezelea pe frunze si vom facilita inmultirea ciupercii manei.
Vom aplica un fungicid, Ridomil, vom stropi plantele afectate cu acest fungicid amestecat cu apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Il vom aplica pe timpul zilei, in plin soare caci va actiona mai bine. Acesta nu va vindeca planta dar va ucide ciuperca. Plantele vor face noi frunze, noi tulpini, noi fructe, cultura va fi intarziata dar va exista.

Mai multe in videoclipul meu de mai jos :


Comentarii