Aechmea (ecmea) - ingrijire si inmultire

 Aechmea (ecmea) este un membru foarte atractiv al familiei de plante Bromeliaceae și uneori este cunoscuta în mod colocvial ca plantă de ghiveci. Provine din Brazilia. Ca multe bromeliade, preferă locurile umbrite. Frunzele lor sunt adaptate pentru a extrage apă și hrană pentru plantă și sunt formate într-o formă de vază cu o cană centrală care conține apă, resturi organice și insecte. Rădăcinile plantei sunt în principal pentru a oferi ancoraj, deci nu au nevoie de un sol bogat. Fiind epifite, aceste bromeliade pot crește în furcile copacilor sau pe ferigi arborești. De asemenea, sunt potrivite pentru creșterea în ghiveci. Înălțimea este de aproximativ 60 cm.


Această bromelie are frunze de culoare verde închis, cu benzi argintii. Crește destul de lent, spre deosebire de multe altele. Are o floare uimitoare, mare, ciufulită: cu bractee roz și petale de flori albastre, care apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei și durează multe luni. Frunzișul argintiu arată bine, de asemenea, cu această bromelie - cum ar fi Plectranthus argentatus tolerant la umbră - pentru a face ecou benzile de pe frunziș.


În general, aceste plante au nevoie de îngrijire minimă - o udare ocazională în perioadele foarte uscate și ceva îngrășământ cu eliberare lentă aplicat în jurul bazei plantelor primăvara. Dacă aveți timp, hrănirea foliară cu un îngrășământ lichid diluat este benefică din când în când.

 Dacă este cultivata afara, va fi necesară puțin mai multă udare și hrănire foliară. Ca și în cazul majorității bromeliadelor, totuși, nu le udați în exces, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor. 

Ca și în cazul majorității bromeliadelor, practic nu există dăunători care le atacă.

 Înmulțirea se face prin împărțirea tinerilor „pui” ai plantelor primăvara sau toamna și plasarea acestora într-un loc umbrit până când dezvoltă un sistem radicular. Îndepărtați ocazional excesul de așternut de frunze din „vaza” centrală - se pot folosi clești lungi!

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii