Urechelnita (Sempervivum tectorum) - îngrijirea , inmultirea și cultivarea acestei plante

 Sempervivum tectorum este o planta suculentă cu rozete de frunze groase, cărnoase, verzi, nuanțe variabil de roșu și, de obicei, cu vârful violet. Rozetele cresc de obicei aproximativ 10 cm în diametru, producând decalaje atașate de rozetă  prin stoloni de până la 4 cm lungime. Frunzele sunt alungite-lanceolate până la obovate, glabre sau scurt glandular-pubescente, cu cili albi vizibil, de până la 6 cm lungime și 1,5 cm lățime.


Vara, o tulpină înfloritoare verticală, cu frunze, pubescentă, de până la 30 cm înălțime, se ridică din rozeta mamă, acoperită cu cime de flori roșu-violet.


Cum să crești și să îngrijești

Șlecul comun poate fi cultivat din semințe, răsaduri sau prin împărțirea compensațiilor.


Nu plantați prea adânc . Săpați o groapă puțin adâncă și răspândiți rădăcinile. Acoperiți coroana plantei și tamponați ușor solul, astfel încât să fie ferm în pământ. Udați ușor, dar nu este necesar să udați zilnic toc de casă comun nou plantat, așa cum ați face cu plantele nesuculente. Rădăcinile comune trebuie să-și lase rădăcinile să se usuce între udari .


Semințele pot fi stropite deasupra unui amestec de sol sau pietriș și păstrate moderat umede până când germinează. Odată ce au încolțit, presărați niște pietriș fin în jurul lor ca mulci. Semințele sunt de obicei începute în ghivece și apoi transferate în grădină sub formă de răsaduri. Puteți începe semințele în toamnă și le puteți transplanta primăvara.


Rădăcinile comune se vor răspândi prin rădăcini subterane. Fiecare plantă se înmulțește cu cel puțin 4 într-un sezon de creștere, producând plantule mici, compensate pe tot în jurul perimetrului „găinii”. Aceștia sunt „puii”. Puii pot fi tăiați și replantați în altă parte în orice moment.



Odată înființată, întreținerea ciocanului comun este minimă. Va trebui să îndepărtați plantele bătrâne după ce înfloresc și să împărțiți puii după cum este necesar. Cu excepția situațiilor extrem de calde și uscate, nici măcar nu va trebui să le dați apă suplimentară.


Utilizări

Sucul și frunzele au fost folosite în remediile populare de secole pentru proprietățile lor de răcire, antiinflamatoare, astringente și diuretice. Frunzele învinețite ale plantei proaspete sau sucul plantei pot fi folosite ca cataplasme pentru arsuri, opăriri, ulcere și orice inflamație, deoarece durerea se reduce rapid. Mierea, amestecată cu sucul, ajută la ameliorarea durerii ulcerelor bucale.

Mai multe , in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii