Cati bani se castiga din Youtube ?

 Zilele trecute, am vizionat un videoclip in care un vlogger sustine ca exista doua categorii de youtuberi. Cei care o fac din pasiune si cei care o fac pentru bani. Ea face din pasiune si totul pare joaca. Aici, pe acest canal https://www.youtube.com/@transylvanianfarm

Pe de o parte sunt de acord cu ea si pe de alta parte , nu sunt de acord cu ea.

Sunt care fac din pasiune, da. Dar nu cred ca acestia publica zilnic videoclipuri. Sau la doua zile . Daca  o faci doar din pasiune, atunci nu rulezi reclame deloc. Si publici un videoclip la 1-2 saptamani, chiar 3. Iar in unele perioade aglomerate din viata , lipsesti una, doua luni de pe Youtube.

Un videoclip nu se face chiar atat de usor, necesita timp atat pentru realizare cat si pentru editatre asa ca nu cred ca cineva face totul chiar din pasiune, adica sute de videoclipuri cand lipsa timpului este principalul nostru inamic. 

Exceptii, ar fi fi, cat de cat, daca prezinti cazuri umanitare si salvezi vieti, destine chiar caini si pisici. Dar sa promovezi ceva banal, cu ar fi traiul la tara, intr-o tara unde jumatate din populatie traieste la tara, din care o parte din ei , in conditii mizere, nu e mare lucru. Poti sa fi fermier si la 5 km de un oras mare, fara sa-ti cresti copiii in salbaticie.

Eu cred ca majoritatea (99 .9 %) fac Youtube pentru bani. Si aici sunt cei care se impart in doua categorii.

Prima ,cei care pun si pasiune, sunt foarte creativi, au multe idei si sunt oameni care au trecut prin multe in viata si cu multa experienta. Sunt cei care cauta venituri suplimentare si Youtube nu e viata lor. Daca maine , Youtube ar disparea, viata lor nu s-ar schimba prea mult. In schimb, pot spune, ca daca Youtube ar disparea,  cei foarte pasionati , ar foarte afectati. Adica toti cei cu vlog de travel, outdoors, viata la tara si multi altii....daca nu ar mai avea publicul.....atunci sa fim seriosi, nu li s-ar mai parea nimic interesant din ceea ce fac iar viata prin baliga sau paduri nu ar mai fi deloc interesanta ci un chin.

A doua categorie, sunt vloggerii fara creativitate, fara idei, care doar fura continut fara rusine de la cei din categoria lor. Idea lor de videoclip Youtube se rezuma la a controla canalul altora , a da scroll si de a gasi ceva care ar putea copia. Adica, sa faca ceva identic pentru niste banuti.  Astia, din pacate sunt majoritatea. Daca trebuie sa controlezi canalele celorlalti in permanenta pentru a gasi o idee de videoclip si din capul tau nu poate iesi nimic original, atunci faci parte din aceasta categorie, direct la coada ei. 

Eu nu sunt in masura sa le zic sa renunte, sa-si caute un job , de exemplu sau sa-si cumpere un porc si o vaca , ca nu sunt in masura, traim intr-o lume libera si fiecare face ce vrea. Daca unora li se pare normal sa regurgiteze dupa altul....atunci, asta este. 

Daca inainte, ma deranja cand gaseam canale care ma copiau in intregime , acum mi-am schimbat total perspectiva. Pentru ca este si foarte important ceea ce faci cu acesti bani pe care ii castigi. Daca stii cum sa-i folosesti, iti ajung. Dar daca nu stii sa ii gestionezi, ce sa faci cu ei, atunci mereu vei fi disperat dupa ei. Pentru ca stiu persoane care au castigat zeci de mii de euro din Youtube si n-a ramas nimic din ei. Pai cu 20, 30, 40 de mii in 2-3 ani aveai multe optiuni : iti ridicai la rosu o casuta a ta la tara, incepeai o afacere, iti luai o masina, o vacanta luxoasa,  faceai o baie, o bucatarie, un gard frumos, cumparai un teren... Cate optiuni ar fi avut si le-au ratat pe toate ! Nici macar un porc de Craciun si si-au luat !  Si nu din cauza ca sunt vegetarieni ! Dar ei inca tot trag la xerox...pentru ce...nu stiu... 

Voi va dati seamna ca chiar si celebra Alexandra Bodi, la nivelul ei de inteligenta, face videoclipuri originale si nu copiaza pe nimeni ?

De exemplu, Olga s-a dus la coafor cu banutii de pe Youtube.. Cu ce freza a aparut la inceput si ce freza are acum ! A xeroxat ea ....dar macar s-a aranjat !

Pot sa bag mana in foc ca acesti gen de vloggeri desi mai fac ceva bani de pe Youtube sunt genul care nu-si permit sa-si duca copilul la dentist cand ii doare maseaua. De un control preventiv, ce sa zic ! Am studiat putin imaginile din spatele cadrurilor filmate, eu am alt ochi format, si n-am vazut nimic ceea ce ar insemna belsug si prosperitate. Astia care ati facut peste 20-30.000 de euro cu Youtube, ce-ati facut cu banii, i-ati jucat la pacanele ? Aveti 3-4 copii ca mine si i-ati investit in ei 😅 ? A...probabil v-ati platit datoriile si de acum sperati la ceva mai bun, precum o masa de lemn eleganta, o casa frumoasa in cadru sau macar o terasa cat de cat.

Referitor la cati bani se castiga din Youtube, e un topic vast. Din videoclipuri scurte nu se castiga mai nimic, probabil de o cafea iar din videoclipuri lungi , e alta poveste. Depinde  de locatia publicului, segmentul de varsta , nivelul lor financiar. La 1000 de vizualizari intre  0,25-3 euro.


Comentarii