Recoltarea semintelor de ceapa

 Nu există nimic ca aroma unei ceapă proaspătă din grădină. Fie că este vorba de cele înguste verzi din salată sau de felia grasă și suculentă de pe burger, ceapa directă din grădină este ceva de văzut. Când găsesc acel soi special deosebit de atrăgător, mulți grădinari vor să știe cum să colecteze semințe de ceapă pentru însămânțarea viitoare. Recoltarea semințelor de ceapă este un proces destul de simplu, dar iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți.

Înainte de a vorbi despre modul de recoltare a semințelor de ceapă, trebuie să spunem câteva cuvinte despre ce fel de ceapă puteți recolta semințe de ceapă. Multe dintre semințele sau seturile achiziționate de la companiile mari de producere a semințelor sunt hibrizi, ceea ce înseamnă că semințele sunt o încrucișare între două soiuri părinte alese pentru caracteristici specifice. Când sunt amestecate împreună, ele ne oferă cel mai bun dintre ambele soiuri. Este minunat, dar dacă intenționați să recoltați semințe de ceapă de la acești hibrizi, există o captură. Semințele salvate vor produce cel mai probabil ceapă cu trăsăturile unui părinte sau ale celuilalt, dar nu și ale ambelor, și asta dacă germinează.


Următorul lucru pe care trebuie să-l știți despre colectarea semințelor de ceapă este că ceapa este bienală. Bienalele înfloresc și produc semințe doar în al doilea an.
Replantați bulbii la începutul primăverii când pământul s-a încălzit  (13 C.). După ce creșterea frunzelor este completă, fiecare plantă va trimite una sau mai multe tulpini pentru înflorire. La fel ca toate speciile de aliu, ceapa produce bile acoperite cu flori mici gata pentru polenizare. Auto-polenizarea este obișnuită, dar poate apărea polenizarea încrucișată și, în unele cazuri, ar trebui încurajată.

Veți ști că este timpul pentru recoltarea semințelor de ceapă când umbrelele sau capetele înflorite încep să devină maro. Tăiați cu atenție tulpinile la câțiva centimetri sub cap și așezați-le într-o pungă de hârtie. Puneți punga într-un loc răcoros și uscat timp de câteva săptămâni. Când capetele sunt complet uscate, agitați-le viguros în pungă pentru a elibera semințele.

Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii