Cum folosim cojile de nuca in gradina de legume

 


Bogata in iod, glicozide, alcaloizi si acizi organici, coaja de nuca este folosita in tratarea multor boli si afectiuni, utilizata pe scara larga in gradina si gradina de legume, frecvente si in cosmetologie. Eele sunt foarte bogate în fosfor și potasiu, doi dintre cei trei macronutrienți esențiali, precum și în sodiu, fier, zinc și ceva mai puțin în mangan, calciu, magneziu și cupru.

Totusi cojile de nuca contin juglona, o substanta toxica pentru anumite legume precum rosii, cartofi, vinete sau castraveti. Juglona are efect doar asupra unor legume, in timp ce pentru altele, prcum ceapa sau usturoiul , este total inofensiva.

Nu se stie exact cata cantitate de juglona are un kilogram de coji de nuca au frunze de nuc si nici cantitatea care poate provaca daune plantelor au legumelor. Si atunci , totul de vine o ruleta ruseasca.
De aceea este bine sa nu compostam cojile de nuca sau a le compostam separat. Nici sa le folosim ca si mulci pentru plante, asa la intamplare. Trebuie sa fim siguri ca planta respectiva nu este sensibila la juglona.

Si atunci cum putem folosi cojile de nuca in gradina. Sub forma de cenusa, arse , este cea mai buna metoda de a beneficia de toate mineralele respective. Cenusa obtinuta o pastram in punga de plastic, acoperita si o folosim primavara sau vara in gradina, caci juglona dispare in timpul arderii.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii