Pomana sau tocana porcului - reteta ardeleneasca

 



La noi in Ardeal, in ziua in care se taie porcul, adica cam pe la amiaza dupa ce porcul a fost parlit si s-a scos din el, se ia niste carne si se prepara rapid o tocanita cu mamaliga.

Avem nevoie de cateva bucati de grasime pe care le punem la prajit la foc mic. Apoi curatam vreo 5-6 cepe si le tocam marunt. 

Scoatem jumarile pe care le-am obtinut punand grasimea la prajit ( se poate inlocui cu ulei) si se pune ceapa la calit, tot la foc mic.

Carnea se taie in bucati mai mici. La noi se foloseste carnea de sub coaste denumita "pesti", cateva bucati de carne din pulpa si cateva bucati de carne grasa.




Se adauga carnea peste ceapa calita si se amesteca incet , tot la foc mic. Se intoarce carnea pe toate partile, cateva minute, pana cand carnea s-a calit pe toate partile. Dupa ce carnea s-a calit ,se adauga o lingurita de boia dulce.

Apoi se adauga putina apa cat sa acopere carnea . Se sareaza apoi se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic.

Cand apa a scazut cu  totul si incepe sa sfaraie, se adauga 1 capatana de usturoi curatat si tocat marunt sau dat prin presa. Se mai adauga piper, plante aromatice uscate(cimbru, patrunjel, tarhon) si tocanita este gata.

Se serveste cu mamaliguta si muraturi (ideal varza murata).

Mai multe, in videoclipul de mai jos:

Comentarii