Pomana sau tocana porcului - reteta ardeleneasca

 



La noi in Ardeal, in ziua in care se taie porcul, adica cam pe la amiaza dupa ce porcul a fost parlit si s-a scos din el, se ia niste carne si se prepara rapid o tocanita cu mamaliga.

Avem nevoie de cateva bucati de grasime pe care le punem la prajit la foc mic. Apoi curatam vreo 5-6 cepe si le tocam marunt. 

Scoatem jumarile pe care le-am obtinut punand grasimea la prajit ( se poate inlocui cu ulei) si se pune ceapa la calit, tot la foc mic.

Carnea se taie in bucati mai mici. La noi se foloseste carnea de sub coaste denumita "pesti", cateva bucati de carne din pulpa si cateva bucati de carne grasa.




Se adauga carnea peste ceapa calita si se amesteca incet , tot la foc mic. Se intoarce carnea pe toate partile, cateva minute, pana cand carnea s-a calit pe toate partile. Dupa ce carnea s-a calit ,se adauga o lingurita de boia dulce.

Apoi se adauga putina apa cat sa acopere carnea . Se sareaza apoi se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic.

Cand apa a scazut cu  totul si incepe sa sfaraie, se adauga 1 capatana de usturoi curatat si tocat marunt sau dat prin presa. Se mai adauga piper, plante aromatice uscate(cimbru, patrunjel, tarhon) si tocanita este gata.

Se serveste cu mamaliguta si muraturi (ideal varza murata).

Mai multe, in videoclipul de mai jos:

Comentarii

Postări populare

Cand se planteaza semintele pentru rasaduri

Metode de ingrosare a rasadurilor

Gusa de porc , slanina cu boia si usturoi

Cand se pun semintele pentru rasaduri pentru solarii

Ridichi plantate in cofraje de oua

Plantarea morcovilor - cand se seamana morcovii

Branza - Cas in saramura la borcan pentru iarna

Legume care cresc la umbra

Ce le dau gainilor toamna pentru a se oua zilnic

Ce punem in butoiul pentru o varza murata gustoasa si fara floare ?