Cum se cultiva rucola

Rucola crește cel mai bine în plin soare , adică cel puțin șase ore de lumină solară directă în majoritatea zilelor. Se descurcă bine și în parțial soare, în special în climatele calde. Dar, pe măsură ce temperatura începe să crească, asigurați-vă puțină umbră după-amiaza. Acest lucru va ajuta la prevenirea ofilării și înșurubării plantelor ( înflorirea și sămânța), extinzându-vă recolta cât mai mult posibil.


Sol

Plantele de rucola sunt cele mai fericite în sol bine drenat, cu un pH al solului ușor acid până la neutru. Ei tolerează o varietate de tipuri de sol, dar preferă un argil bogat în nutrienți.


Apă

La fel ca multe legume, rucola are nevoie de udare regulată pentru o creștere sănătoasă și o aromă optimă. Are un sistem radicular superficial. Păstrați solul în mod constant umed, dar nu umed, udând imediat ce centimetrul superior al solului se simte uscat. În climatele uscate, acest lucru ar putea însemna udarea în fiecare dimineață. Dacă nu reușiți să udați în mod regulat, probabil că veți face ca plantele să năruiască și să strice aroma frunzelor.


Temperatura și umiditatea

Intervalul ideal de temperatură pentru rucola este între 45 și 65 de grade Fahrenheit. Tolerează gerul, dar nu-i place căldura mare a verii. Puteți prelungi oarecum sezonul de creștere a rucolei, protejându-l de îngheț cu acoperiri de rând și de căldură cu umbrire. Dar cea mai bună strategie este să-l plantezi la momentele potrivite. Nu are nevoie de umiditate ridicată și crește destul de bine în climatele aride, cu condiția să primească suficientă apă.


Îngrăşământ

Atâta timp cât vă plantați rucola în sol bogat în azot, nu ar trebui să aibă nevoie de hrănire suplimentară. Frunzele palide indică o lipsă de hrană. Pentru a vă îmbogăți solul, amestecați în compost înainte de plantare. 


Polenizare

Rucola este un autopolenizator, iar soiurile se pot poleniza încrucișat prin intermediul insectelor și al vântului.

Majoritatea grădinarilor încep rucola din semințe. Poate fi însămânțata direct în grădină începând cu aproximativ una până la două săptămâni înainte de înghețul final din primăvară.

Mai multe despre ingrijirea si cultivarea rucolei in gradina, in videoclipul de mai jos :

Comentarii