Inmultirea brazilor prin butasi

 

Brazii sunt o coniferă veșnic verde din genul Abies și familia Pinaceae. Frunzele copacului sunt frunze asemănătoare unui ac, atașate de tulpini și ramuri. Brazii sunt înmulțiți prin luarea butașilor de tulpină de lemn de esență moale la sfârșitul primăverii până la începutul verii sau butași de tulpină de lemn de esență tare la sfârșitul toamnei, odată ce copacul este în faza de repaus. Butașii de rasinoase rădăcinează rapid, dar sunt fragezi și au nevoie de umiditate monitorizată pentru a preveni uscarea.

Luați o secțiune de 15 până la 20 cm din lemn de esență moale sau din lemn de esență tare din creșterea anului curent din brad cu un cuțit ascuțit. Butașii de rasinoase sunt secțiuni de tulpină care încep să se maturizeze, dar sunt încă flexibile. Butașii de lemn de esență tare sunt secțiuni ferme, mature de tulpină care se află în stadiul de repaus. 

 Pregătiți un mediu de înrădăcinare pentru butașii de tulpina de brad amestecând cantități egale de mușchi de turbă sterilă, nisip grosier și perlit. Umeziți amestecul cu apă și umpleți-l într-o tavă de înrădăcinare. Îndepărtați tot frunzișul din jumătatea inferioară a butașilor. Înmuiați capătul tăiat de jos al tulpinii în pudră de hormon de înrădăcinare și lipiți tulpina în tava de înrădăcinare la o adâncime de 6 cm.

 Întăriți mediul în jurul tulpinii pentru a se menține butasul. Spațiază tulpinile de brad astfel încât frunzișul să nu se atingă. Pulverizați butașii de brad și pamantul cu apă și puneți o pungă de plastic transparentă sau ceva acoperire peste tavă. Așezați tava de înrădăcinare într-un loc care are lumină solară indirectă și o temperatură de 20-21 grade C. Deschideți tava de două-trei ori pe zi și pulverizați tulpinile cu apă. Monitorizați nivelul de umiditate pentru a preveni saturarea excesivă a mediului, deoarece acest lucru va cauza putrezirea tulpinii. 

 Transplantați butașii de tulpină de brad în recipiente individuale umplute cu pământ pentru ghivece, odată ce rădăcinile ating o lungime de cel puțin 2 cm. Butașii de rasinoase rădăcinează rapid în aproximativ trei până la patru săptămâni. Butașii de lemn de esență tare produc rădăcini în aproximativ patru până la șase luni.  Cultivați butașii de tulpină de brad transplantată în interior sau într-un mediu protejat timp de cel puțin un an.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii