Gusa de porc , slanina cu boia si usturoi




 Pentru aceasta reteta avem nevoie de o gusa de porc (se poate folosi si slanina cu carne). Dupa ce gusa se ia de pe porc, se pune in apa rece pentru a iesi tot sangele si se schimba apa pana cand devine curata.

Apoi se freca bine cu sare, se preseaza putina sare deasupra si se lasa asa peste noapte , la rece. A doua zi se spala bine de sare , se pune intr-o oala in care se toarna apa rece cat sa o acopere. Se poate inlocui apa cu zeama de varza murata sau puteti face un amestec egal de apa cu moare.

Se mai adauga in oala 3-4 frunze de dafin, 4-5 catei de usturoi si o lingura de piper boabe, Se pune la fiert la foc mic pana cand furculita intra cu usurinta in gusa. De obicei, acest procedeu dureaza aproximativ o ora.




Intre timp, se curata o capatana de usturoi si se preseaza catei prin presa de uturoi. Se adauga putina sare, putin ulei si se ameste bine pana cand devine o pasta.

Se scoate gusa si asa calda se unge pe toate partile (inclusiv lateral) cu aceasta pasta de usturoi. Apoi se presare  boia, poate fi ata dulce cat si iute sau combinata, dupa preferinte.

Se pune la rece inainte de a fi servita.

Mai multe despre aceasta reteta, in videoclipul de mai jos :

Comentarii