Cand se planteaza ceapa de toamna ?

Dacă vrei să crești ceapă mai mare, mai bună și mai gustoasă decât ai crezut vreodată posibil – atunci cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți plantezi ceapa în această toamnă – și nu în primăvara viitoare!


Majoritatea grădinarilor sunt foarte familiarizați cu plantarea cepei primăvara. Dar după cum se dovedește, toamna este de fapt cel mai bun moment pentru a le pune în pământ. De fapt, are câteva avantaje mari față de plantarea de primăvară, care vă pot ajuta să recolteze ceapa la rezultate mult superioare.


Pentru început, plantarea toamnei oferă cepei un avans în creșterea și stabilirea rădăcinilor. Și pentru că au mai mult timp în sol, pot crește cu ușurință mult mai mari. În plus, solul este deja la temperatura perfectă pentru germinare rapidă sau încolțire toamna, lucru cu care ceapa se luptă adesea în primele luni de primăvară.


Deci, de ce ceapa de toamnă tinde să fie mai mare și mai aromată? La începutul primăverii, solul încă nu s-a încălzit suficient pentru ca ceapa să germineze și să crească rapid. Este același, indiferent dacă cultivați ceapă din semințe sau seturi. 


Dar toamna, temperatura solului este perfectă pentru încolțire. În plus, nu trebuie să vă faceți griji că toate acele ploi de primăvară se încurcă cu datele de plantare sau vă putrezesc recolta în sol rece. Cel mai bun din toate, aerul de toamnă mai rece, dar încă mai cald, lasă, de asemenea, cepei să-și pună rădăcinile și să crească rapid.


Dar adevărata magie pentru ceapa plantată de toamnă are loc în timpul iernii. Pe măsură ce inactivează, ceapa se răcește în solul rece, de iarnă. Pe măsură ce o fac, dezvoltă un profil de aromă mai bun și o aromă mai intensă.


Puteți cultiva ceapa din arpagic sau din semințe, dar funcționează mai bine să folosiți arpagic atunci când plantați toamna. Semințele durează puțin prea mult să germineze toamna, rezultând plante care nu sunt pregătite să facă față vremii reci. 


Dacă decideți să începeți ceapa cu seminte, introduceți-o în pământ cu cel puțin 8 până la 10 săptămâni înainte de prima înghețare tare. Din păcate, acest interval de timp este de obicei în timpul căldurii mari ale verii, ceea ce face germinarea o problemă. În schimb, cel mai bine este să mergeți pe traseul setului de ceapă pentru plantarea de toamnă. 


Când plantați ceapa de toamnă, va depinde de locația dvs. de creștere. Practic, doriți să urmăriți să le puneți în pământ cu 4 până la 6 săptămâni înainte de primul îngheț . Luna octombrie si inceputul lunii noiembrie sunt ideale.


Ceapa crește cel mai bine în sol bogat în nutrienți și bine drenat. Solul dens, asemănător argilosului, va împiedica ceapa să se extindă și să crească la potențialul maxim. Pentru cele mai bune rezultate, modificați solurile grele cu părți egale de nisip și compost pentru a îmbunătăți drenajul. 

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii