Cum să accelerezi compostarea: moduri de a obține compost mai rapid

 Compostarea este o modalitate excelentă de a vă reduce deșeurile , de a menține un mediu de sol sănătos și de a obține îngrășământ gratuit pentru grădina dvs. Dar poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca compostul să fie gata de utilizare. Din fericire, știm cum să grăbim compostarea, astfel încât să puteți începe mai devreme să utilizați compostul finit în grădina dvs.!


Circulația aerului este importantă, așa că, odată ce grămada mare de pre-compost este umedă, va trebui să-l întoarceți la fiecare câteva zile pentru a-l aerisi. Întoarcerea și amestecarea este importantă pentru a crea pungi de aer, pentru a evita excesul de umiditate și pentru a distribui căldura printre grămezi.


Tăierea sau mărunțirea deșeurilor este o modalitate simplă de a accelera descompunerea. Materialele mai mici se descompun mai repede decât piesele mai mari, deoarece vor oferi bacteriilor o suprafață mai mare pe care să lucreze. 


A avea raportul corect carbon/azot (C:N) este esențial pentru compostarea mai rapidă. Materialele bogate în carbon, cum ar fi tăieturi de frunze, crenguțe, rumeguș și hârtie, sunt considerate materiale maro. Adăugarea mai multor material maro ajută la adăugarea de volum și, de asemenea, permite aerului să pătrundă mai bine în grămada dumneavoastră. Este important să rețineți că materialele maro nu sunt întotdeauna maro și, materialele verzi nu sunt întotdeauna verzi. Materialul maro este de obicei uscat și lemnos, fără conținut de umiditate, în timp ce materialul verde este umed cu un conținut ridicat de umiditate.


De asemenea, ar trebui să adăugați material bogat în azot în grămada dvs. pentru a crea un proces rapid de compostare. Materialele precompost bogate în azot, cum ar fi tăieturile de iarbă, butașii de plante și resturile de fructe și legume sunt considerate materiale verzi. Iarba tăiată sunt materiale verzi grozave de adăugat la pre-compost, deoarece oferă umiditate și nutrienți. Resturile de fructe și legume, cum ar fi miezul și cojile, sunt, de asemenea, surse bune de umiditate și nutrienți.


Dacă întâmpinați probleme pentru a vă încălzi grămada de compost, luați în considerare utilizarea izolației precum fânul sau paiele. Acest lucru va ajuta la menținerea căldurii, permițând accelerarea procesului de compostare.


În timp ce compostarea poate fi lent pentru a începe, puteți rezolva această problemă adăugând activatori de compost la grămada dumneavoastră. Activatorii de compost accelerează procesul de compostare adăugând rapid azot în grămada de compost. Îngrășământul de pui sau de cal este, de asemenea, un mare accelerator, deoarece conține niveluri ridicate de azot.

  Și că zațul de cafea folosit este un adaos excelent pentru grămada ta de compost. Este bogat în azot și ajută la accelerarea compostării. Cantitatea potrivită de umiditate este, de asemenea, esențială pentru aerare, deoarece oxigenul poate călători prin apă. Așadar, nu doriți niciodată o grămadă de compost complet uscată, deoarece aceasta va dura mult timp să se descompună . Cu toate acestea, nici nu doriți să fie prea umed sau veți obține un pre-compost neîngrădit și aglomerat, care nu va fi un plus bun pentru grădinile dvs.


Nu adăugați carne, lactate sau uleiuri în grămadă. Aceste materiale vor atrage dăunători și pot dezvolta un miros și mai puternic. 

Mai multe , in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii