Păducelul - beneficii pentru sanatate, cand se culege si cum se consuma

Păducelul este un arbust spinos comun din familia trandafirilor care crește până la 5 picioare înălțime pe dealuri și în zonele împădurite însorite din întreaga lume. Florile sale înfloresc în luna mai. Ele cresc în grupuri mici albe, roșii sau roz. Boabele mici, numite haws, răsar după flori. De obicei sunt roșii când sunt coapte, dar pot fi și negre. Frunzele de păducel sunt strălucitoare și cresc într-o varietate de forme și dimensiuni.


Fructele de păducel se recoltează cu precadere în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, când acestea au culoarea roșu închis și ating maturitatea.

Păducelul conține multe substanțe care pot aduce beneficii inimii. Aceste flavonoide antioxidante, inclusiv OPC, pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge, la îmbunătățirea fluxului sanguin și la protejarea vaselor de sânge de deteriorare.


Boabele, frunzele și florile plantei de păducel au fost folosite în scopuri medicinale. Cele mai multe preparate moderne folosesc frunzele și florile, despre care se crede că conțin mai multe flavonoide decât fructele de pădure.


Utilizări și indicații medicinale

Păducelul este folosit pentru a ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale și a colesterolului ridicat. Atât studiile pe animale, cât și pe oameni sugerează că păducelul crește fluxul sanguin al arterei coronare, îmbunătățește circulația și scade tensiunea arterială. De asemenea, a fost folosit pe piele pentru a trata furuncule și răni ale pielii.


Insuficienta cardiaca


Păducelul a fost studiat la persoanele cu insuficiență cardiacă (o afecțiune în care inima nu poate pompa suficient sânge către alte organe din organism). Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cât de eficient poate fi. O serie de studii concluzionează că păducelul a îmbunătățit semnificativ funcția inimii. Studiile sugerează, de asemenea, că planta poate spori capacitatea unei persoane de a exercita după insuficiență cardiacă. Participanții la studii au raportat că păducelul a îmbunătățit semnificativ simptomele bolii (cum ar fi dificultăți de respirație și oboseală). Un studiu a constatat că extractul de păducel (900 mg/zi) luat timp de 2 luni a fost la fel de eficient ca dozele mici de captopril (un medicament prescris pentru inimă) în ameliorarea simptomelor insuficienței cardiace.


Un studiu amplu a constatat că un supliment standardizat de păducel a fost eficient la 952 de persoane cu insuficiență cardiacă. Studiul a comparat metodele convenționale de tratare a insuficienței cardiace (cu diferite medicamente) numai cu păducel și în plus față de medicamente. După 2 ani, simptomele clinice ale insuficienței cardiace (palpitații, probleme de respirație și oboseală) au scăzut semnificativ la persoanele care iau suplimentul de păducel. Oamenii care iau păducel au luat, de asemenea, mai puține medicamente pentru starea lor.


Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă și nu ar trebui să încercați niciodată să vă autotratați cu păducel. Întrebați-vă medicul dacă păducelul este potrivit pentru dvs.


Dureri toracice (angina pectorală)


Dovezile preliminare sugerează că păducelul poate ajuta la combaterea durerii în piept (angina), care este cauzată de fluxul scăzut de sânge către inimă. Într-un studiu timpuriu, 60 de persoane cu angină pectorală au primit fie 180 mg/zi de extract din frunze de păducel, fie placebo timp de 3 săptămâni. Cei care au primit păducel au experimentat un flux sanguin îmbunătățit către inimă și au putut, de asemenea, să facă exerciții pentru perioade mai lungi de timp, fără a suferi de dureri în piept. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a spune cu siguranță dacă păducelul este eficient.


Tensiune arterială crescută


Deși păducelul nu a fost studiat în mod special la persoanele cu hipertensiune arterială, unii oameni cred că beneficiile sale în tratarea bolilor de inimă se pot transfera la tratarea hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială). Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări pentru a concluziona dacă păducelul este eficient în scăderea tensiunii arteriale și, dacă da, cu cât.


Într-un studiu, extractul de păducel s-a dovedit a fi eficient pentru hipertensiune arterială la persoanele cu diabet de tip 2 care luau și medicamente prescrise. Participanții au luat zilnic 1200 mg extract de păducel sau placebo timp de 16 săptămâni. Cei care au luat păducel au avut tensiune arterială mai mică decât cei care au luat placebo.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii