Tescovina - beneficii pentru sanatate

 Strugurii sunt una dintre cele mai mari și mai importante culturi de fructe cultivate în întreaga lume. Procesul de vinificație produce, în fiecare an, milioane de tone de reziduuri, precum tescovină de struguri.


Tescovină de struguri este considerată un subprodus solid biodegradabil al procesului de vinificație, format după presarea strugurilor, format în principal din coji (coji), sâmburi și o parte din tulpini, în funcție atât de procesul tehnologic urmat, cât și de produsul vizat (vin roșu). , vin alb etc). Semințele, cojile și tulpinile sunt surse bogate într-un spectru diversificat de grupe fenolice.


Compușii fenolici din tescovină de struguri și posibilele sale beneficii pentru sănătate

Compuși fenolici bioactivi din tescovină de struguri


Fructele, cum ar fi strugurii, sunt o sursă de bază de compuși fenolici bioactivi. 3 Compușii fenolici existenți în deșeurile și subprodusele vinării aparțin unor clase diferite. Mai precis, principalele grupe de compuși fenolici găsiți în reziduurile de vinărie sunt:


Acizi fenolici (acizi hidroxibenzoici și acizi hidroxicinamici),

Flavonoide simple (flavanoli sau flavan-3-oli, proantocianidine, flavone și flavonoli),

Taninuri și proantocianidine.


Studiile epidemiologice au evidențiat o relație inversă între bolile cronice și aportul nutrițional de compuși fenolici. De fapt, grupările fenolice sunt capabile să accepte un electron, formând radicali fenoxil, mai degrabă stabili, întrerupând reacțiile oxidative în lanț din componentele celulare.


ompuși naturali antioxidanți (prevenind oxidarea lipidelor grăsimilor și uleiurilor)

Suplimente nutritive în hrana animalelor, având ca scop protejarea directă a sănătății acestora și a produselor lor ulterioare, precum și indirect a consumatorilor prin consumul de produse de origine animală

Ca ingredient funcțional în alimente și suplimente. 19 Padmini et al. 20 au afirmat că consumul de flavonoide ar putea crește apărarea antioxidantă, împiedicând dezvoltarea bolilor degenerative, cauzate de stresul oxidativ. Stresul oxidativ, inițiat de speciile reactive de oxigen (ROS), stimulează peroxidarea lipidică a fosfolipidelor și lipoproteinelor din membranele celulare prin răspândirea și promovarea lanțului de reacție, deteriorand membranele celulare. Stresul oxidativ este considerat factorul de risc central pentru dezvoltarea unor boli precum ateroscleroza, ciroza hepatică alcoolică, cancerul, preeclampsia etc. Se pare că flavonoidele contracarează daunele oxidative ale SRO, reducând riscul de dezvoltare a bolilor cronice. 

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii