De ce face ceapa seminte si ce putem face

 

Cultivarea cepei este atât de satisfăcătoare. Cu toate acestea, este posibil să nu știți ce să faceți când ceapa face seminte . Vederea tulpinilor de flori formându-se pe ceapa în creștere poate fi descurajant. Un bulb pe tulpina centrală de sus a cepei înseamnă că a început procesul de înflorire și de a face semințe .

Boltarea este termenul care descrie momentul în care o plantă de legume începe să sămânțe sau să înflorească înainte de a trebui. Când ceapa face seminte, partea din bulb a cepei nu mai crește și nu se va mai maturiza. Energia care ar face bulbul de ceapă este acum direcționată către realizarea tulpinii florii. Ceapa și eșalota sunt culturi bienale , ceea ce înseamnă că în primul an cresc și în al doilea an înfloresc. Când o ceapă sau o eșalotă formează o floare în primul an, se numește șuruburi. 

 O ceapă incepe sa faca seminte ca răspuns la stres. Stresul poate apărea în mai multe moduri; prea cald, prea rece, apă insuficientă sau prea multă. Fluctuațiile de temperatură pot face și cepei să faca seminte. 

Oscilațiile de temperatură pot face ceapa să creadă că se află în al doilea an de creștere când ar trebui să înflorească. De exemplu, temperaturile calde urmate de vremea rece pot încuraja ceapa să rămână latentă. Odată ce temperaturile calde revin, ceapa poate crede că își începe al doilea sezon de creștere și poate produce semințe. 

Ceapa reacționează la stres punându-și energia în reproducere și producerea semințelor. 

Ce ar trebui să fac când ceapa mea se face seminte? 
Recoltați și utilizați (sau păstrați, consultați sfaturile de conservare de mai jos). Tăiați floarea de deasupra sau tăiați întreaga tulpină, astfel încât ceapa să nu mai producă semințe. (Acest lucru nu va relua creșterea bulbilor.) Puteți lăsa ceapa în pământ câteva săptămâni . Ceapa nu va continua să bulbeze sau să devină mai mare, dar se va „ține” în pământ și poate fi folosită mai târziu. 

Nu așteptați să recoltați până când frunzele de ceapă devin maro și se răstoarnă (cum procedați cu ceapa normala). Ceapa cu seminte  poate putrezi sau deveni fibroasă dacă este lăsată în pământ prea mult timp. Lăsați câteva cepe înșurubate să înflorească până când produc semințe. Păstrați semințele pentru a le planta în sezonul următor.

Mai multe in videoclipurile de mai jos :

Comentarii