Fara insecticid ! Plante care chiar resping afidele !

 Deoarece afidele par sa fie din ce in ce mai rezistente la orice insecticid, anul acesta am decis ca o parte din legume care sunt predispuse la afide la le plantez cu plante companion care resping afidele.

Exista multe plante care resping afidele in mod natural si dace le plantam langa legumelepredispuse la faca purici si afide, le vor proteja de acestea.

Exista multe plante care resping afidele dar eu am ales doar cateva si as vrea sa va arat rezultatele.

Gălbenele nu numai că respinge fizic afidele, dar modifică și biochimia plantei gazdă pentru a o face complet neatractivă pentru afide. Folosiți fie Tagetes , fie genul Calendula officinalisas. ambele sunt eficiente și ambele cresc ca plante anuale .

Frunzele au o aromă distinctivă și ar putea, de asemenea, acționa pentru a masca planta gazdă. Când sezonul se termină, transformă plantele de gălbenele în sol și vor continua să țină dăunătorii răi departe de parcela ta. Pe langa faptul ca resping daunatorii ele atrag buburuzele care sunt atrase in special de culoarea galben si portocaliu.

Am plantat galbenele langa fasole si nicio planta de fasole nu prezinta afide. In schimb, fasolea care nu a avut plante companion s-a umplut de afide. Am semanat fasole in patru locuri in gradina si cea semanata fara nicio planta companion a facut afide. 

Lavanda ( Lavandula latifolia ) a fost folosită cu succes pentru a schimba biochimia plantei gazdă (în acest caz ardeii) pentru a preveni femela afidei să depună ouă. Acest lucru a fost doar prin plantare însoțitoare, fără trucuri sau spray-uri chimice, doar grădinărit organic. La fel ca rozmarinul, lavanda atrage și insecte benefice în grădina dvs., inclusiv albinele și mulți fluturi. La fel ca rozmarinul, lavanda provine din Marea Mediterană și este fericită cu verile noastre calde și uscate. De asemenea, sunt ambele plante perene care vor trăi mulți ani. Am plantat lavanda prin gradina, langa ardei si a respins afidele. 

 Busuiocul este o alta planta care respinge afidele, anul trecut am plantat busuioc laga ardei si nu au avut nicio afida. 

Feniculul este o alta planta care respinge afidele, eu am plantat aici langa fasole, cateva plante si langa ardei, pe margine am plntat cateva plante de fenicul. Afidele au ocolit aceasta zona. Coriandrul este o alta planta care respinge afidele si de asemenea zona unde am planta coriandru este foarte curata si nu exista urme de afide. 

Plante capcane pentru afide 

Deși există unele plante care resping în mod natural afidele, se știe că altele le atrag. Acestea se numesc plante capcană pentru afide și pot fi la fel de utile. Ele atrag afidele departe de alte plante, mai delicate și le concentrează într-un singur loc care poate fi pulverizat sau pur și simplu îndepărtat. Doar asigurați-vă că nu le plantați prea aproape de plantele dvs. valoroase, altfel afidele ar putea călători. Unele plante capcane bune pentru afide sunt nasturtiums și floarea soarelui . Floarea-soarelui este atât de mare și de puternică încât pot primi o lovitură reală de la afidele fără a suferi daune. 

 Rozmarinul si menta sunt alte doua plante care respinf afidele dar inca nu le-am incercat. 

Galbenelele, lavanda, feniculul, coriandru sunt plante care asezate strategic langa legumele predipuse la afide , le protejeaza de afide. În timp ce unele plante par să atragă afidele de nicăieri, există o mulțime de plante care resping afidele. Acestea includ plante din familia allium, cum ar fi usturoiul , arpagicul și prazul .


Comentarii