Ce cauzează craparea roșiilor? De ce crapa rosiile ?

 


Ploaia abundentă, mai ales atunci când este precedată de vreme uscată, este principala cauză a crăpăturii și despicarii fructelor în roșii. Acest tip de daune este cel mai probabil să apară pe măsură ce roșiile încep să se coacă și anticipați cu nerăbdare recolta, deși fructele verzi pot fi afectate, de asemenea. Crăparea și despicarea apar atunci când schimbările rapide ale nivelului de umiditate a solului fac ca fructele să se extindă mai repede decât poate crește pielea roșiilor. Există două modele diferite pe care le poate lua această daune. 

Despărțirile verticale de-a lungul părților laterale ale fructelor sunt cunoscute sub numele de fisurare radială și sunt cele mai grave. Acest model de divizare apare de obicei pe vreme caldă și umedă. Crăparea care are loc într-un model circular în vârful fructelor de roșii, care înconjoară capătul tulpinii, este cunoscută sub numele de crăpare concentrică. Atunci când roșiile verzi au loc crăpături de orice tip, fructele sunt susceptibile să putrezească înainte de a se coace complet dacă sunt lăsate pe viță de vie. Roșiile cu crăpături radiale vor putrezi rapid dacă sunt lăsate pe viță de vie. Cu crăpare atât radială, cât și concentrică, cea mai bună opțiune este să recoltați fructele imediat, înainte ca acestea să înceapă să putrezească. 

Aceste fructe sunt comestibile și pot fi lăsate să se termine de coacere în interior, deși orice fruct care dezvoltă un miros acru sau începe să curgă ar trebui să meargă direct în grămada de compost. Fructele care se coc de pe viță de vie, precum și cele care se coace pe viță de vie pe vreme înnorată, ploioasă, vor fi mai puțin aromate decât cele care se maturizează complet pe plantă pe vreme însorită. Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a reduce la minimum crăparea fructelor, putregaiul capătului florii și încrețirea frunzelor la roșii este să mențineți nivelul uniform de umiditate a solului prin udare în timpul secetei. Majoritatea legumelor au nevoie de aproximativ un inch de apă pe săptămână pentru a rămâne productive. 

Furtunul de înmuiere și sistemele de irigare prin picurare sunt cea mai bună modalitate de a furniza această apă plantelor vegetale și ornamentale, deoarece aceste sisteme aplică apa direct în sol. Acest lucru reduce pierderea de apă prin evaporare și menține frunzele plantelor uscate, ceea ce ajută la limitarea răspândirii bolilor frunzelor. Mulcirea grădinii de legume va ajuta, de asemenea, să mențină solul umed și să minimizeze problemele legate de umiditate. 

Mai multe in videoclipul de mai jos :


Comentarii