Cum pregatim usturoiul pentru pastrare pentru iarna

 


În primul rând, după ce este scos din pământ, usturoiul trebuie lăsat să se usuce într-un loc umbrit și bine ventilat (noi l-am lăsat să se usuce în seră). De obicei, acest proces durează aproximativ 2 săptămâni, timp în care coada, mustățile și cojile căpățânilor de usturoi se usucă foarte bine.

 Trebuie să știți că usturoiul impletit poate fi folosit în calitate de element decorativ în bucătărie, dar termenul lui de păstrare nu este la fel de lung din cauza evaporării rapide a umidității lui (cățeii acestor căpățâni se deshidratează și se usucă repede). După aceasta fiecare căpățână în parte trebuie curățată în acest fel: îndepărtați-i stratul superficial de coji, care este murdar si plin de pamant. Apoi, folosind un foarfece de grădinărit, tăiați complet mustățile și aproape toată tulpina ei, lăsând doar 3-4 cm din ea. În cazul, în care unele căpățâni s-au crăpat, utilizați-le în alimentație în perioada următoare. Ele nu vor rezista toată iarna, deoarece cățeii lor nu mai sunt protejați de învelișul extern (cojile, care acoperă complet cățeii) și se deshidratează rapid. 

De asemenea, este important să puneți doar căpățânile complet uscate la locul de păstrare. În cazul, în care codițele lor nu sunt uscate foarte bine, umiditatea din ele poate deveni poarta de intrare a microbilor, care determină alterarea cățeilor de usturoi. Bineînțeles, puteți să păstrați usturoiul în borcane, cutii de lemn, saci de pânză etc. Dar noi vă recomandăm să utilizați recipientele de plastic, ale căror capace prezintă câteva găurele. Aceasta este cea mai bună soluție pentru păstrarea usturoiului: circulația aerului în recipientele de plastic este minimă, nepermițând deshidratarea usturoiului și pereții lor sunt mați, oprind pătrunderea luminii (usturoiul se păstrează mai bine în locuri uscate și întunecoase). 

Dacă nu vă place varianta cu recipientele de plastic, puteți să încercați alte moduri de păstrare: puneți usturoiul într-un sac de pânză, așezându-l pe acesta într-un coșuleț, puneți usturoiul într-o cutie de carton sau înveliți-l în hârtie. De asemenea, puneți să adăugați boabe de cereale, perlită, vermiculită etc. printre căpățânile de usturoi. Temperatura locului, în care veți păstra usturoiul, nu trebuie să fie foarte mare. De aceea, dacă locuiți într-un apartament și nu aveți cămară, nu-l puneți pe dulapurile înalte. Locurile optime de păstrare sunt reprezentate de rafturile inferioare ale dulapurilor.

Mai multe despre pastrarea usturoiului pentru iarna, in videoclipul de mai jos :

Comentarii