Tratament natural pentru fainare la castraveti , rosii si ardei

 


Făinarea este una dintre bolile cele mai cunoscute ale legumelor solanacee si curcubitacee, iar sursa ei este germinarea sporilor ciupercii la o temperatură cuprinsă între 23 și 30 de grade Celsius. Un factor agravant în apariția bolii este umiditatea din aer si ploi frecvente.

Întâlnită în special în zilele ploioase de vară, in special in luna August,  făinarea legumelor este favorizată de umiditatea din aer și de căderi de rouă, în combinație cu fertilizările excesive cu azot. De la momentul contaminării frunzelor cu sporii ciupercii, sunt suficiente doarcateva zile pentru apariția primelor simptome. Atacul agentului patogen începe cu frunzele plante. Acestea manifestă primele simptome sub forma unor pete gălbui de decolorare, cu contur neregulat, care pot fi observate pe fața superioară.Pe fața superioară a acestuia, chiar în dreptul petelor, se poate observa un mucegai de culoare cenușiu-albicios, .
Fructificatiile ciupercii se extind apoi către partea inferioară a frunzelor, provocându-le necrozarea și uscarea. Atacul progresează spre vârful tulpinii, lăsând în urma lui o plantă complet slaba, bolnava si fara frunze. Producția de roșii, de ardei , vinete, castraveti si dovlecei poate fi afectată puternic.
 
Tratamentul fainarii consta in aplicarea de fungicide. Putem folosi si tratamente naturale impotriva fainarii.
Avem nevoie de un borcan de cenusa din lemn pe care il dizolvam in 5 litri de apa. Se lasa peste noapte pana cand cenusa se duce la fundul galetii iar apa capata o culoare galbuie. Se toarna solutia intr-un pulverizator e adauga si o ligurita de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa si cu aceasta solutie se stropesc plantele afectate pe toate partile. Tratamentul se repeta la 3 zile.

Mai multe urmariti in videoclipul de mai jos :

Comentarii