Cultivare fenicul in gradina

 Există două tipuri principale de fenicul de crescut în grădina ta, în funcție de modul în care intenționezi să-l folosești. Pentru frunze  sau pentru bulb.

La prima vedere, frunzele de fenicul și mărar pot arăta destul de asemănătoare. Cu toate acestea, frunzele de fenicul tind să fie mai lungi decât cele ale mărarului. Și ierburile au arome distincte. 

Cum să plantezi fenicul

Când să plantezi

Plantați fenicul primăvara, după ce amenințarea înghețului a trecut. Este nevoie de între 60 și 90 de zile pentru ca majoritatea soiurilor de fenicul să se maturizeze. 


Selectarea unui loc de plantare

Un loc de plantare însorit, cu un bun drenaj al solului este cheia. Pe lângă plantarea în grădină, paturile și containerele înălțate sunt, de asemenea, opțiuni. Feniculul nu trebuie plantat în aceeași zonă cu mararul sau coriandru , deoarece poate apărea polenizarea încrucișată și poate afecta aroma semințelor. În plus, asigurați-vă că țineți cont de dimensiunea matură a soiului de fenicul la momentul plantării, astfel încât să nu umbrească plantele din apropiere. De asemenea, poate inhiba creșterea roșiilor și a fasolei , așa că evitați să plantați lângă oricare dintre aceste culturi.


Spațiere, adâncime și suport

Plantați semințele la aproximativ 1cm adâncime, iar pepiniera începe la aceeași  adâncime în care creșteau în ghiveciul anterior. Plantele ar trebui să fie distanțate între 30 cmși, de obicei, nu vor avea nevoie de o structură de susținere.


Recoltați frunzele de fenicul după cum este necesar pe tot parcursul sezonului de creștere pentru utilizare proaspătă. Este folosit atât în ​​preparate crude, cât și gătite. Recoltarea frecventă va promova un obicei de creștere mai stufoasă și, în consecință, un frunziș mai recoltat. Dar nu tăiați mai mult de o treime din plantă deodată. Bulbii pot fi recoltați de îndată ce baza tulpinii devine umflată. 


Îngrijirea plantelor de fenicul

Ușoară

Sol

Plantați fenicul în sol umed, fertil și bine drenat. Preferă pH-ul solului ușor acid.


Apă

Feniculului îi place solul umed, dar nu umed. Udați ori de câte ori solul se simte uscat la aproximativ un centimetru mai jos, dar nu lăsați plantei să se îmbogățească.


Temperatura și umiditatea

Feniculul este o plantă perenă în zonele sale de creștere, dar grădinarii din afara zonelor sale o cresc adesea ca anual. Planta este sensibilă la îngheț și la temperaturi scăzute. În plus, condițiile fierbinți și uscate îl pot face să se năruie și să treacă la sămânță. Grădinarii din climă blândă sunt uneori capabili să planteze la sfârșitul verii pentru o recoltă de toamnă, atâta timp cât temperatura rămâne destul de caldă. Planta crește cel mai bine la temperaturi între 20 C și la niveluri moderate de umiditate. 

Îngrăşământ

Feniculul, în general, nu are nevoie de îngrășământ. Dar va aprecia compostul lucrat în sol în momentul plantării, împreună cu un strat de compost adăugat în jurul bazei sale la fiecare câteva luni în timpul sezonului de creștere.


Polenizare

Plantele de fenicul sunt autopolenizatoare.

Comentarii