In ce semanam rasadurile ? Alveola, jardiniera sau cutii de plastic ?

 Obtinerea unui rasad de calitate este un lucru atat de simplu , dar unii oameni se complica mult prea mult.

Avem nevoie doar de un pamant de calitate, poate fi chiar pamant de flori cumparat din market si niste seminte.

Se pun semintele in pamant , se uda regulat, se pun la fereasta si din cand in cand , dupa ce cresc se aplica niste ingrasaminte naturale.

Eu prefer jardinierele. Desi unii le considera nepotrivite, sunt din punctul meu de vedere cele mai simple recipiente pentru a obtine rasaduri.

De alveole nu sunt prea multumita si seaman in ele doar seminte de castraveti, pepene rosu si pepene galben sau plante aromatice.

Mi se pare ca rasadurile de rosii, vinete si ardei obtinute in alveole sunt prea mici, cu radacini slab dezvoltate. In jardiniere, niciodata nu am avut problema radacinilor slab dezvoltate sau rasaduri mici si firave. Singurul dezavantaj, cum zic unii , este faptul ca se planteaza fara pamant in jurul radacinilor, dar acest lucru nu este nicio problema.

Doar castravetii si pepenii au nevoie de acest pamant in jurul radacinilor, caci fara el este posibil sa nu se prinda. Dar rosiile, vinete, ardeii si alle legume se prind foarte bine doar in radacinile goale. Aceste rasaduri pot fi semanate si in cutii de plastic mai mari si adanci, caci au nevoie de o cantitate de pamant de minim 15 cm inaltime.

Daca ati semanat seminte de ardei sau rosii in alveole si nu s-au dezvoltat, 95% este posibilitatea sa fie alveola de vina si nu alte cauze.

In jardiniere, asa inghesuite obtin, cu fertilizare,  25- 30 de rasaduri de excelenta calitate , doar intr-o singura jardiniera, fara repicare,  la standarde, 15-20 cm , cu tulpina groasa, cu cel putin 5 frunze dezvoltate si cu radacini puternice. Fara tehnici speciale, fara masurat spatiul intre seminte, fara repicare , fara prea mult timp pierdut. Totusi recomand sa le fertilizati, cu incep sa aiba prima frunza adevarata. Eu folosesc cenusa, apa de orez, solutie din coji de ceapa, coji de banane si apa racita in care am fiert legumele sau ouale, drojdie si lapte pentru unele rasaduri. 

Sa nu ne complicam prea mult cu rasadurile , caci nu este necesar si sa ne bucuram mai mult cu activitatea de afara, din gradina, semanand legumele de primavara caci este necesar sa iesim afara la soare dupa o iarna lunga.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii