Cum Să Tăiați Trandafirii Cățărători sau Urcatori

 Indiferent dacă trandafirii cățărători sunt cultivați pe un perete, gard, spalier, stâlp sau stâlp, vă recomand să-i tăiați în fiecare an . Trandafirii tăi te vor răsplăti cu creștere robustă și mai multe flori.

Cel mai bine este să tăiați trandafirii cățărători la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, chiar înainte sau când mugurii de frunze încep să se umfle și să înceapă să crească.


Majoritatea trandafirilor cățărători înfloresc de cel puțin două ori în fiecare sezon de vegetație: mai întâi pe ramurile mai vechi și apoi pe creșterea sezonului curent. Tunderea lor în timp ce sunt latenti , va încuraja o mulțime de flori de sfârșit de sezon. 


Pentru inceput se îndepărteaza orice ramuri bolnave, rănite sau țesute, tăindu-le la nivelul cu problema respectiva.


Pentru a tăia un trandafir cățărător, trebuie mai întâi să identificați cele mai bune tulpini principale. Dar nu le tăiați, deoarece ele dau plantei înălțimea, permițându-i să se cațere. Odată ce trandafirul a dezvoltat tulpini principale robuste, selectați-le pe cele mai bune 4-6 și tăiați orice alte tije concurente care se încrucișează una peste alta, sunt mici și subțiri sau cresc în direcția opusă modului în care doriți să dresați trandafirul.


Cel mai bine este să îndepărtați tulpinile slabe și subțiri, deoarece acestea nu vor putea susține greutatea florilor vara.

Odată ce trandafirul are patru - cinci ani, îndepărtați tulpinile vechi – una pe an – spre partea de jos a trandafirului. Acest lucru va încuraja creșterea proaspătă mai jos.


Când tulpinile principale devin foarte vechi, groase și lemnoase, cel mai bine este să le îndepărtați și să începeți să antrenați tulpini principale noi mai tinere și mai flexibile.Fiecare tulpină principală va avea numeroși lăstari laterali - sau ramuri laterale - și acestea vor fi punctul principal al tăierii.


Tăiați tulpinile laterale înapoi la tulpina principală, lăsând aproximativ 4 până la 6 cm . Căutați să lăsați 2 sau 3 noduri – sau ochi muguri – pe fiecare tulpină.


Se recomandă, de asemenea, tăierea oricăreia dintre ramurile laterale care cresc în jos sau în exterior.


Cum Tăiați Un Nou Trandafir Cățărător?

Când tăiați trandafiri cățărători noi, faceți-o ușor, altfel riscați să împiedicați creșterea.


Cel mai bine este să lăsați un trandafir cățărător netuns în primii doi până la trei ani de la plantare, pentru a permite plantei să dezvolte tulpini principale puternice. În primii câțiva ani tăiați doar ramurile moarte, bolnave sau rupte.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii