Cultivarea pepenilor verzi

 Deoarece pepenii verzi au nevoie de o perioadă lungă de vreme caldă pentru a crește bine, ei tind să fie mai populari în climatele mai calde, cu sezoane lungi de creștere. Cu toate acestea, grădinarii din climă mai rece pot avea în continuare succes în creșterea pepenilor verzi, pornind semințe în interior  sau cumpărând plante tinere de la o pepinieră și prin creșterea soiurilor de sezon mai scurt. 

În funcție de soiul de pepene verde, de la plantare la recoltare poate dura între 70 și 100 de zile. În climatele răcoroase, cu sezoane scurte de creștere, începeți să faceți semințe în interior cu 2 până la 3 săptămâni înainte de  ultima dată de îngheț . Planificați să transplantați răsaduri în grădină la aproximativ 2 săptămâni după acea dată sau când solul s-a încălzit la cel puțin 18 ° C.

În zonele cu climă mai caldă, cu sezoane lungi de creștere, semănați semințele direct în aer liber la 1 până la 2 săptămâni după ultima dată de îngheț, atâta timp cât temperatura solului s-a încălzit la cel puțin 18 ° C.

Plantele tinere de pepene pot fi cumpărate și de la pepiniere. Plantați-le după ce nu mai există șansa de apariție a înghețului; sunt foarte tandre. Urmăriți prognoza locală și greșiți din partea prudenței! Luați în considerare așezați plastic negru peste zona de plantare pentru a încălzi și mai mult solul. 

Sfat: Începerea cu plante tinere poate duce la o recoltă mai devreme (de obicei cu până la 2 săptămâni mai devreme), așa că luați în considerare cumpărarea de plante tinere, mai ales dacă locuiți într-un climat mai rece.

Alegerea și pregătirea unui loc de plantare

Ammendați solul cu gunoi de grajd, alge marine și/sau compost înainte de plantare. Pepenii verzi sunt hrănitoare grele, ceea ce înseamnă că au nevoie de sol fertil și cu un nivel ridicat de nutrienți.

Pepenii verzi se descurcă cel mai bine în soluri lutoase, oarecum nisipoase, bine drenate. Se pot lupta în sol care conține prea multă argilă și nu se scurge bine.

Pepenii verzi preferă un pH al solului între 6,0 și 7,5 („ușor acid spre neutru”).

Pepenii verzi au nevoie de MULT spațiu – până la 20 de metri pătrați per plantă. Vița lor are nevoie de spațiu pentru a se întinde, așa că plantați-le într-un loc în care nu vor alunga alte culturi.

Creșterea viței de vie în rânduri înălțate, cunoscute sub numele de dealuri, asigură un bun drenaj și va menține căldura soarelui mai mult timp.

Planificați să distanțați plantele la 60-90 cm una de celalalta .

Dacă creșteți în rânduri tradiționale, distanțați-le la cel puțin 1, 5 m 


Cum să plantezi pepeni verzi

Semănați semințele la 1 cm adâncime în aer liber sau 0,5 cm adâncime în ghivece de pornire a semințelor în interior.

Sfat:  Pentru a permite o creștere mai mare a rădăcinilor, utilizați ghivece de început mai mari decât ați face pentru majoritatea semințelor. De asemenea, luați în considerare utilizarea ghivecelor compostabile care pot fi tăiate sau plantate direct în grădină, deoarece acest lucru va minimiza riscul de a deteriora rădăcinile fragede ale răsadurilor în timpul transplantului.

Dacă semănați direct în aer liber, semănați 4 până la 6 semințe , în cele din urmă răriți până la 2 până la 3 răsaduri. 

Transplantarea Răsadurilor


Manipulați răsadurile de pepene verde cu grijă extremă atunci când transplantați. Rădăcinile lor sunt foarte fragile, așa că încercați să nu deranjați solul atunci când le scoateți din ghivece.

După transplantare, acoperiți plantele cu capace de rând pentru a ține la distanță dăunătorii. Nu uitați să îndepărtați capacele rândurilor când vedeți atât flori masculine, cât și flori feminine pe viță, deoarece polenizatorii vor trebui să acceseze florile.

Mai multe, aflati in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii