Cultivarea cartofilor din seminte

 

Dacă ați mai crescut cartofi, probabil că i-ați început din tuberculi. În mod oarecum confuz, numim tuberculii pe care îi plantați „cartofi de sămânță”. 

Planta de cartofi face, de asemenea, semințe reale, pe care le numim „adevărate semințe de cartofi” . Cartofii de sămânță nu sunt diferiți de cartofii pe care îi mâncați, cu excepția faptului că sunt cultivați de obicei de cultivatori specialiști de cartofi de sămânță, care acordă o atenție deosebită gestionării bolilor, deoarece tuberculii de cartofi pot transmite mult mai multe boli decât culturile cultivate din semințe adevărate. 

În schimb, adevăratele semințe de cartofi provin din fructele ale plantei de cartofi . Boabele se formează atunci când florile de cartof sunt polenizate. Mulți oameni nu au văzut niciodată fructe de cartofi sau chiar flori pe plantele lor de cartofi, din motive legate de climă și soi. 

 Atunci de ce să nu cultivi cartofi din sămânță adevărată? Asta e partea dificilă. Soiurile de cartofi sunt clone. Când plantezi un tubercul de, să zicem, Yukon Gold, plantezi cu adevărat o parte din aceeași plantă originală care a fost cultivată pentru prima dată din semințe adevărate în anii 1970. Fiecare generație de tuberculi este doar mai multe clone ale acelei plante. Clonele sunt previzibile, ceea ce este un lucru bun pentru agricultură. 

Adevăratele semințe de cartofi, pe de altă parte, sunt descendența sexuală a plantei de cartofi și, la fel ca și copiii umani, fiecare este diferit. Fiecare sămânță din fiecare boabă va produce o plantă nouă și distinctă de orice alt cartof; este un soi nou-nouț cu genetică nou amestecată. Acel cartof este unic pentru grădina ta. Când cultivați cartofi din seminteS, creșteți noi soiuri. Chiar dacă cultivi doar semințe produse de altcineva, poți alege ce soiuri să păstrezi și pe care să le arunci, în funcție de ceea ce contează cel mai mult pentru tine. Puteți să le păstrați și să replantați tuberculii pe termen nelimitat. 

Puteți să le denumiți, să le distribuiți sau chiar să le vindeți dacă sunt deosebit de bune. Când cultivați cartofi din semințe adevărate, veți obține de obicei o gamă largă de rezultate. Unele plante nu produc nimic, în timp ce altele pot produce un randament extraordinar. Majoritatea vor fi undeva la mijloc. În funcție de semințele cu care începeți, puteți obține culori și forme neobișnuite pe care nu le-ați găsi niciodată la magazinul alimentar. 

Majoritatea cartofilor de sămânță care sunt la dispoziția grădinarilor sunt aceleași soiuri care sunt folosite în agricultura pe scară largă. Ele tind să fie optimizate pentru cea mai bună producție în regiunile de cultivare a cartofilor și au trăsături care se potrivesc cel mai bine cultivatorilor și procesatorilor, mai degrabă decât consumatorilor.

Mai multe, in videoclipul meu de mai  jos :

Comentarii