Unde semanam leusteanul , la soare sau la umbra ?

 Primesc de multe ori comentarii gen, nu e bine, am vazut pe Youtube ca nu creste la soare sau nu e bine sa-l semanam asa. 

Bineinteles ca si eu citesc foarte multe articole de gradinarit , care in mare parte sunt copiate de pe alte site-uri si nu e continut original. Si asa se imprastie multa informatie falsa. Mai mult, exista canale de gradinarit care i-au aceste idei false si fac videoclipuri cu ele.

Gen, compostarea frunzelor de nuc. Pai eu am 5 nuci in gradina. Daca ar fi bune frunzele, nu le-as composta ? Si sunt canale de gradinarit, cu anumite persoane care n-au pus mana in viata lor pe o frunza de nuc dar totusi recomanda compostarea frunzelor de nuc, caci nu are nimic, spun ei. Asa au visat, asa au citit ei pe internet dar in realitate nu au folosit niciodata un compost pe baza de frunze de nuc.

Eu daca l-am folosit si rosiile nu s-au dezvoltat deloc, vine nenea sau tanti  si imi spune ca au vazut ei pe Youtube ca este bun, ca n-are nimic, nerealizand ca acea doamna sau acel domn habar nu are ce zic.  Au cautat pe google si au citit prima informatie care i-a venit in cautari. Caci parerile sunt impartite. Da, se pot composta frunzele de nuc si pot fi folosite la anumite legume precum ceapa sau usturoiul, pe anumite soluri dar la unele tipuri de sol sau la legume Solanacee acest compost este dezastruos.

Asa imi vine cineva si imi zice la leusteanului nu-i place soarele. What ? Ce leguma sau verdeata nu prefera putin soare? Ce sunt vampiri si se ard la soare ? Pai soarele este vital pentru dezvoltarea plantelor !

Leusteanul infloreste rapid si se usuca pe timpul verii caci este o verdeata de primavara si majoritatea verdeturilor si legumelor de primavara infloresc vara caci au un ciclu natural si o durata de viata. O data cu venirea verii infloreste salata, ridichile, spanacul caci asa le este natura.

Leusteanul incepe sa rasara inca de la inceputul lunii Martie. Daca este pus la loc umbrit, nu se va dezvolta bine caci in luna Martie este inca destul de frig afara. Daca este la soare va creste rapid , caci soarele din luna Martie si Aprilie este slab  si nu arde legumele. 

Dupa ce leusteanul creste, ca orice planta tinde sa depuna seminte. Depune seminte pentru ca asa este programata genetic orice planta , sa se inmulteasca la maturitate. Iar leusteanul ajunge la maturitate in timpul verii . Chiar daca este la umbra si nu vede soarele deloc el tot va face seminte si apoi se va usca.

Dau cautare google pe cele mai bune site-uri de gradinarit din lume si ei spun asa despre leustean : Amplasați în plin soare sau umbră parțială și plantați într-un sol bun, fertil, care reține umiditatea, dar cu drenaj liber.

Atentie ! Se spune umbra partiala , a doua varianta dupa soare plin. Umbra partiala inseamna cel putin 4 ore de soare pe zi !

Si vine tanti Rodica care daca merge la piata nu poate distinge frunzele de leustean de cele de telina si ne spune noua ca leusteanul nu creste la soare !

Ma tot intreb cum de tufele mele de leustean se fac asa de mari desi sunt expuse la soare 6 ore pe zi. Teoretic dupa tanti Rodica, nu ar trebui sa am leustean deloc. Tanti Rodica poate dezlegi misterul dezvoltarii leusteanului meu !

Comentarii