Plante de grădină incompatibile

 Există câteva reguli de bază atunci când vine vorba de plante pe care să le evitați unul lângă celălalt. În primul rând, verificați dacă plantele de grădină au aproximativ aceeași dimensiune și au aceleași cerințe de lumină. Plantarea unor plante foarte înalte, cum ar fi roșiile, lângă fasole , de exemplu, este o idee foarte proastă, deoarece roșiile vor umbri foarte probabil fasolea. Când plantați împreună plante mai înalte din ce în ce mai scurte, asigurați-vă că plantele mai scurte sunt suficient de mult distanțate și orientate astfel încât soarele să strălucească asupra lor în timpul zilei. Mulți grădinari rezolvă această problemă punând cele mai scurte plante în rândul lor pe marginea grădinii, sau le plantează ca plantare de chenar. 


Plantele care au nevoie de multă apă le vor cauza celor care urăsc apa din apropiere un mare disconfort; același lucru este valabil și pentru îngrășământ. Este întotdeauna o idee bună să plantezi împreună lucruri cu nevoi nutriționale și de apă similare, cu excepția cazului în care sunt extrem de competitive. Chiar și atunci, puteți compensa adesea prin distanțarea lor foarte largă și oferind suficient îngrășământ și apă pentru ambele tipuri de plante. Nu în ultimul rând sunt plantele care sunt alelopatice . Plantele alelopatice au capacitatea de a împiedica chimic sistemele vitale ale plantelor concurente. Aceste plante sunt de obicei buruieni, dar multe plante de peisaj și de cultură au fost observate lăsând în urmă substanțe chimice alelopatice. Oamenii de știință din plante folosesc aceste observații pentru a dezvolta metode mai bune de control al buruienilor atât pentru ferme, cât și pentru grădini.


Ce plante nu ar trebui să fie plantate împreună?

Se crede că multe plante au comportamente alelopatice, dar multe rămân în domeniul tradiției grădinii și nu au o documentație științifică substanțială. Cercetările în acest domeniu sunt rare, dar lista de plante despre care se crede că au proprietăți alelopatice include:


Sparanghel

Fasole

Sfecla

Brocoli

Varză

Castraveți

Mazăre

Boabe de soia

floarea soarelui

rosii

Comentarii