Cultivarea ardeilor

 

Loculul potrivit poate face toată diferența în ceea ce privește performanțele ardeiului. Alegeți un loc însorit, bine drenat, unde ardeii nu au crescut recent. Solul ar trebui să fie adânc, bogat și argilos. Dacă al tău nu este, modifică-l cu aproximativ 1 cm de compost. Evitați totuși să adăugați prea mult azot în sol. Azotul excesiv poate face ca plantele de ardei să crească prea repede, făcându-le mai susceptibile la boli și mai puțin productive

. Înainte de a planta răsadurile de ardei, va trebui să le întăriți expunându-le treptat la condițiile exterioare. Acest proces ajută răsadurile să se adapteze, astfel încât vor fi mai puțin stresate atunci când le plantați. Și mai puțin stres înseamnă ardei mai mari și mai productivi. Când temperaturile în timpul zilei ajung la 15 grade, așezați răsadurile într-un loc adăpostit în aer liber, cum ar fi lângă casă sau garaj, timp de câteva ore în fiecare zi, timp de trei sau patru zile. În săptămâna următoare, extindeți încet timpul în aer liber.Pe tot parcursul sezonului de creștere, asigurați-vă că plantele de ardei primesc cel puțin un centimetru de apă pe săptămână. Verificați des ardeii în perioadele de căldură extremă și secetă, când fiecare plantă poate lua cu ușurință un litru de apă pe zi. 

Dacă locuiți într-o regiune foarte fierbinte și aridă, adăugați un strat gros de mulci pentru a ajuta la reținerea umidității solului și pentru a modera temperatura solului. Dar faceți acest lucru numai după ce solul s-a încălzit - mulcirea solului rece îl va menține prea rece și va împiedica creșterea plantelor de ardei. 
Oricât de ciudat ar părea,ciupiti florile timpurii care apar pe plantele dvs. de ardei. Acest lucru nu va dăuna plantelor. De fapt, le ajută să-și orienteze energia spre creștere, astfel încât să obțineți o mulțime de fructe mari mai târziu în sezon (și un randament general mai mare) în loc de doar câteva fructe mici si devreme.Puteți recolta ardeii în stadiul lor imatur verde sau violet, dar aroma va fi mai dulce dacă așteptați ca aceștia să ajungă la culoarea lor matură - de obicei roșie, dar uneori galben auriu sau portocaliu. 

 Mai multe despre cultivarea ardeilor in videoclipul de mai jos :

Comentarii