Cultivarea conopidei in gradina

 

Conopida este o cultură de sezon rece din familia cole (Brassica oleracea), care include broccoli, varza de Bruxelles, conopida și guliile. Cu toate acestea, este mai temperamentală decât rudele sale.

 La plantele tinere de conopidă există un echilibru fin între creșterea frunzelor și a capului. Orice stres înclină balanța spre îndreptare prematură, atunci când planta face capete mici de mărimea unui nasturi. Acest lucru se poate întâmpla când este prea cald sau prea rece.

Plantați conopida de primăvară cu 2 până la 4 săptămâni înainte de ultimul îngheț . Plantați conopida în rânduri, fiecare plantă fiind distanțată la 60 cm. Rândurile ar trebui să fie la 90 de centimetri unul de celălalt. Îmbunătățiți-vă solul natal amestecând câțiva centimetri de compost sau altă materie organică bogată. 
Adăugați un strat de mulci de 3 cm și dați plantelor 3 până la 3,5 l de apă săptămânal. Acoperiți plantele tinere pentru a le proteja de vremea rece. Când capul de conopidă este de dimensiunea unei mingi de golf, îndoiți ușor frunzele peste cap și fixați-le cu sfoară. Recoltați capete de conopidă atunci când sunt încă compacte, dar suficient de mari pentru a fi mâncate.

Ca majoritatea legumelor, conopida are nevoie de cel puțin 6 ore de plin soare în fiecare zi; mai mult e mai bine. De asemenea, are nevoie de sol fertil, bine drenat, umed, cu multă materie organică bogată. pH-ul solului ar trebui să fie între 6,5 și 6,8 pentru o creștere optimă și pentru a descuraja bolile.

Mai multe despre cultivarea conopidei , in videoclipul de mai jos :

Comentarii