Alternarioza la ardei

 Putregaiul fructelor Alternaria apare, în general, la fructele care au o leziune predispozantă. Specia Alternaria responsabilă este un agent patogen slab și se răspândește rar în fructele recoltate. Ciuperca a fost raportată pe o gamă largă de fructe și legume, dar este frecventă în special pe fructele de ardei care au fost rănite din cauza arsurilor solare.


Leziunile se pot dezvolta la fisuri de creștere, răni pe țesutul care a fost deteriorat de frig, opărire solară, deficiență de calciu, răni de insecte sau căldură. Pe măsură ce boala progresează, leziunile se măresc și devin puternic scufundate. Leziunile devin în cele din urmă acoperite cu un mucegai verde închis până la negru.


Infecțiile inițiale ale ardeiului pot începe pe floare, ducând la putregaiul intern, pe țesutul rănit sau pe tulpinile uscate. Pe măsură ce fructul se coace, devine mai susceptibil la infecție. Putregaiul fructelor Alternaria este favorizat de temperaturile calde și este mult redus prin refrigerare.

Pe frunze pe pot observa prezentaunor pete de forma circulara.

Pe fructe se pot observa prezenta unor pete in zona de langa codita sau varful fructului. Alternarioza la ardei, necesita aplicarea unui fungicid. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii