Întărirea cartofilor înainte de depozitarea peste iarnă

Știați că nu toate soiurile de cartofi se păstrează bine în depozit? Asta e corect! Unele au coaja foarte subțire sau chiar fulgioasă și, deși acestea se vor păstra cu siguranță pentru o perioadă, vă recomand să creșteți cartofi de sezon târziu dacă doriți să mâncați cartofi de casă până în primăvară.



Cartofii sunt una dintre acele legume care au o fereastră lungă de recoltare. Dar iată chestia: atunci când recoltați cartofi pentru depozitarea de iarnă, doriți să-i lăsați în grădină cât mai mult timp posibil.


Odată ce ies din pământ, ceasul „durată de viață” începe să ticăie. Așa că îmi place să-l las pe al meu până la primul îngheț de toamnă. 


Cartofii destinați depozitării pe timp de iarnă trebuie ridicați cu grijă cu mâna, cu o lopată sau o furcă. Dacă alegeți să utilizați un instrument, aveți grijă. Dacă tăiați sau străpungeți coaja unui cartof, acesta nu se va păstra mult timp în depozit și trebuie lăsat deoparte.


Cartofii tăi vor primi inevitabil niște zgârieturi în timpul recoltării. Când este expusă la oxigen, carnea cartofului este mai probabil să putrezească. Deci, pentru a le prelungi durata de viață în depozit, trebuie să oferiți coji de cartofi ocazia de a se vindeca.


Da, similar cu dovleceii , cartofii sunt capabili să-și vindece pielea după recoltare. Procesul de întărire este simplu. Tot ce trebuie să faci este…


Găsiți un mediu semicald (în jur de 16 C).

Asigurați-vă că toate ferestrele sunt acoperite pentru a bloca lumina.

Pune jos o cârpă sau cearșaf de pat vechi.

Întindeți cartofii acoperiți cu pământ într-un singur strat.

Lăsați cartofii să se „vindecă” timp de 10-14 zile.

Puneți-vă cartofii în ambalaj și păstrați-l!

Puteți să vă vindecați cartofii într-o anexă, un subsol, o cameră de noroi sau chiar într-un dormitor liber. Doar asigurați-vă că cartofii tăi nu sunt expuși direct la lumină, deoarece aceasta poate face ca coaja cartofului să devină verde și amară.


Cartofii sunt una dintre acele legume care se păstrează excepțional de bine într-un mediu răcoros. Un loc răcoros de depozitare care rămâne în jur de 0-10C .

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii