Cand se recolteaza menta pentru uscare ?

 Cel mai bun moment pentru a recolta frunzele de mentă este chiar înainte de apariția florilor, de obicei la jumătatea sezonului de creștere. Cu toate acestea, puteți începe să colectați frunze individuale de îndată ce plantele ajung la cel puțin 10 cm în înălțime. 


Pentru utilizare proaspătă, alegeți frunze verzi de la plantă, după cum este necesar. Dacă doriți să colectați menta în vrac, ar trebui să puteți recolta planta de mentă de 3 până la 4 ori pe tot parcursul sezonului de vegetație. În general, planta va crește frunziș nou în două sau trei săptămâni. Păstrați solul umed în jurul plantei pentru o recuperare rapidă.


Cei care cultivă menta într-o grădină în aer liber ar putea dori să-și aducă menta înăuntru pentru a ierna. Înghețul poate provoca daune plantei, deși aceasta va crește adesea din nou primăvara. Cei care cresc menta în interior pot avea un ciclu de creștere pe tot parcursul anului.


Recoltarea mentei ar trebui să aibă loc dimineața, deoarece roua începe să se evapore din frunze. În acest moment al zilei, uleiurile esențiale din frunziș sunt cele mai puternice. Drept urmare, frunzele vor avea o aromă și savoare intensa. 


Un alt factor important de luat în considerare atunci când recoltați menta este durata de viață a plantei. Pentru majoritatea grădinarilor, cea mai bună abordare este să se țină de recoltarea regulată pentru a menține planta ocupată să producă frunziș în loc să se ducă la semințe. Dar dacă planta dvs. a început deja să se înmulțească în grădină, puteți recolta înainte ca florile să apară pentru cea mai bună aromă. Menta poate lua o notă ușor amară odată ce florile sunt în floare.


Recoltarea frunzelor de mentă nu poate deveni mai ușoară. Dacă aveți nevoie doar de câteva frunze pentru o rețetă sau un ceai, pur și simplu smulgeți frunzele individuale direct de pe tulpini. Pe de altă parte, dacă doriți să recoltați în vrac pentru depozitare sau aveți nevoie de multă mentă pentru gătit, tăiați tulpinile și frunzele folosind foarfece de tăiat sau o pereche de foarfece ascuțite.


Comentarii