Laetiporus sulphureus - puiul pădurii, găina pădurii

 


Laetiporus sulphureus este o specie de ciuperci care cresc pe copaci. Corpurile sale fructifere cresc ca structuri uimitoare de culoare galben-aurie, asemănătoare unor rafturi pe trunchiurile și ramurile copacilor. Corpurile de fructe vechi se estompează la bej pal sau gri pal. Suprafața de dedesubt a corpului fructului este alcătuită mai degrabă din pori ca un tub decât din branhii.


Laetiporus sulphureus este un saprofit și ocazional un parazit slab , care provoacă putregaiul cubic brun în duramenul copacilor pe care crește. Spre deosebire de multe ciuperci ,este comestibilă când este tânără.


Ciuperca cauzează putrezirea cubică maro a duramenului în rădăcini, baza copacului și tulpină. După infectare, lemnul este la început decolorat gălbui până la roșu, dar ulterior devine maro-roșcat și fragil.


Datorită gustului său, Laetiporus sulphureus a fost numit puiul-de-pădure .Trebuie colectate doar marginile exterioare tinere ale exemplarelor mai mari, deoarece porțiunile mai vechi tind să fie dure, negustătoare și infestate de insecte.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii