Ce facem cu resturile vegetale din gradina ?

 


Grămada de compost din curte este modalitatea ideală de a reutiliza majoritatea deșeurilor din grădină și din bucătărie și de a obține beneficii din plin. Compostarea este, în esență, o modalitate de a accelera procesul natural de descompunere prin care materialele organice sunt descompuse și componentele lor returnate în sol. 

Procesul de descompunere are loc natural, dar lent. Apropierea, umiditatea și circulația aerului a unei grămezi de compost încurajează acest proces. Compostarea transformă plantele și alte deșeuri organice într-un humus liber, asemănător turbei, care oferă nutrienți plantelor în creștere și crește capacitatea solului de a controla apa.

Deșeurile de grădină pot fi transformate în compost bun în mai puțin de un an dacă grămada este gestionată corespunzător. Cu excepția materialelor bolnave și încărcate de dăunători sau a materialelor care au fost tratate cu erbicide, aproape orice tip de deșeuri de grădină pot fi compostate. Puteți folosi, de asemenea, resturi de bucătărie precum coji de legume și fructe, blaturi de legume, zaț de cafea, frunze de ceai și coji de ouă .




Când compostul este gata -- material grosier, maro închis, asemănător turbei -- poate fi folosit în mai multe scopuri. Compostul poate fi adăugat în solul pentru ghivece pentru a începe semințele de grădină în interior. Poate fi folosit și ca mulci pentru a proteja rădăcinile unei plante de soarele fierbinte și uscat de vară. Compostul este, de asemenea, un material excelent de încorporat în solul de grădină pentru a ajuta la controlul umidității: fie creșterea capacității de reținere a apei în solurile nisipoase, fie îmbunătățirea drenajului în solurile argiloase grele. Cu cât adăugați mai multă materie organică, cu atât îmbunătățiți mai mult textura solului.

 Începeți grămada de compost și păstrați-o pe drumul cel bun cu acești pași simpli: Începeți fie cu o grămadă de frunze sau iarbă sau rumeguș. Puteți composta fân, paie, coji, coji de nucă și crenjo de copaci (cu excepția nucilor). Cu toate acestea, dacă nu sunt mărunțite, va dura mult timp să se descompună.

Mai multe, in videoclipul de mai jos:

Comentarii