Palnioara uriasa (Infundibulicybe geotropa)- ciuperci de toamna

 


Cu stipul său excepțional de lung, această ciupercă de pădure este într-adevăr o ciupercă foarte impunătoare și este adesea văzută în număr mare, fie în arce, fie chiar în inele complete de zâne, uneori de mulți metri în diametru. Pâlnioara este una dintre puținele ciuperci mari care pot supraviețui înghețurilor ușoare, așa că exemplarele sunt uneori văzute în picioare până la sfârșitul lunii decembrie. 

 Umbo-ul central și suprafața netedă, ca pâslă, a acestei ciuperci mari, cu tulpină lungă, sunt caracteristici distinctive. 

 Capacele cremoase pot crește până la 20 cm în diametru, cu 10 până la 15 cm mai tipic. Neted, mat și convex la început, dar mai târziu plat sau sub formă de pâlnie, capacul păstrează un umbo central destul de larg. Pulpa groasă a capacului este albă și foarte fermă, iar când este tânără aceasta este o ciupercă comestibilă bună (dar tulpina dură și fibroasă trebuie aruncată). 




Lamelele late și aglomerate sunt profund decurente și concolore cu capacul. 

 Tulpina La exemplarele tinere, tulpina este puțin mai palidă decât capacul, dar pe măsură ce corpul fructului se maturizează, devine aproape aceeași culoare gălbuie peste tot. Tulpina fibroasă este netedă, fără inel, îngroșându-se spre bază. 

Miros slab de migdale amare; gustul nu este distinctiv.

 Habitat și rol ecologic 

În grupuri de trupe sau inele în păduri de foioase, în special poieni; de asemenea, sub copaci cu frunze late din parcuri și uneori pe marginea drumurilor, lângă gard viu sau păduri. 

 Sezon 
- august până la începutul lunii decembrie ; ocazional evident până la începutul Anului Nou. 

 Specii asemanatoare 

Clitocybe gibba , Pâlnia comună, este mai mică și are de obicei o margine ondulată a capacului; pulpa sa este mult mai moale, iar tulpina este adesea goală. 

 Entoloma sinuatum are o tulpină mai scurtă și branhii sinuoase care nu curg pe tulpină; imprimeul său de spori este mai degrabă roz decât alb. Aceasta este o ciupercă otrăvitoare, așa că este important să verificați toate caracteristicile pentru a evita confundarea acesteia.
 Dacă aveți îndoieli, nu adunați nicio ciupercă sălbatică pentru a mânca.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii