Ce ingrasaminte se aplica toamna in gradina? De ce este importanta fertilizarea de toamna ?

 


Fertilizarea de primavara este insuficienta pentru a asigura plantelor aportul de nutrienti, motiv pentru care aplicarea de ingrasaminte toamna este deosebit de importanta. Grădina ta este la fel de sănătoasă ca solul tău. 

Adăugarea de compost bogat în nutrienți în toamnă va îmbunătăți considerabil solul în primăvara viitoare. Solul sănătos este plin de viață - de la macroorganisme precum râmele și insectele de pastile până la microorganisme precum bacteriile, ciupercile și microbii. Aceste organisme îndeplinesc munca esențială de descompunere și transformare a materialelor organice precum compostul, frunzele și gunoiul de grajd putrezit în nutrienți care ne hrănesc plantele și, prin extensie, ne hrănim pe noi înșine. Spre deosebire de îngrășămintele sintetice, amendamentele organice ale solului necesită timp pentru a îmbunătăți solul. Când materialele organice sunt adăugate toamna, nutrienții săi își fac treptat drum în sol. 

De exemplu, materialele organice cum ar fi mucegaiul frunzelor și gunoiul de grajd putrezit se vor descompune treptat în timpul iernii pentru un sol îmbunătățit în primăvară. Râmele și alte macroorganisme din sol fac o treabă fantastică în descompunerea materialelor organice. De asemenea, bacteriile și ciupercile iubitoare de oxigen îmbunătățesc solul prin producerea de amoniu, deoarece consumă material organic care apoi furnizează azot disponibil pentru creșterea sănătoasă a plantelor. Împreună cu hrănirea solului, compostul și materia organică promovează reținerea umidității și un bun drenaj. De asemenea, îmbunătățesc foarte mult textura solului, în special în soluri nisipoase sau argiloase. Compostul îmbunătățește capacitatea solului de a reține umiditatea și promovează un bun drenaj și îmbunătățește considerabil textura solului în soluri nisipoase sau argiloase. Alte beneficii includ: 

 Încurajarea producției de bacterii și ciuperci benefice care descompun materia organică. 

 Reducerea necesarului de îngrășăminte chimice (economisirea timpului și a banilor). 

Reducerea emisiilor de metan care apar din depozitele de gunoi și reducerea amprentei de carbon. 

Toamna mai putem pune in gradina, gunoi de grajd , gunoi de pasare uscat sau resturi vegetale maruntite si ingropate sub artaura.

Mai multe, urmariti in videoclipul de mai jos:

Comentarii

Postări populare

Ce punem in butoiul pentru o varza murata gustoasa si fara floare ?

Pomana sau tocana porcului - reteta ardeleneasca

Bolile ochilor la gaini si pui - Conjunctivită, Salmoneloza simptome si tratament

Trâmbița piticilor, Trompeta piticului, Trompeta neagră, Cornul abundenței sau Trompeta morților

Branza - Cas in saramura la borcan pentru iarna

Metode naturale impotriva musculitelor negre

De ce se tulbură zeama murăturilor? De ce fac muraturile floare , se tulbura sau fermenteaza ?

De ce fermenteaza sucul de rosii - bulionul ?

Conopida murata in saramura

Frunze de varza murata la borcan pentru sarmale