Cum se cultiva rubarba




Rubarba este o plantă perenă atractivă, rezistentă, cu frunze mari și tulpini de frunze roz, roșii sau verzui, care sunt folosite ca desert, adesea în plăcinte . Tulpinile sunt de obicei culese primăvara.

Savoarea rubarbei variază în dulceață în funcție de vârsta tulpinilor. Rubarba este extrem de ușor de cultivat, iar plantele recoltează bine de mulți ani.

Rubarba este rar cultivată din semințe, plantele au o creștere mai lentă decât cele crescute din coroane, iar plantele rezultate vor fi mai variabile decât coroanele, care sunt clone ale plantei părinte.

Puteți semăna semințe în martie sau aprilie fie în interior, fie în pământ. Pregătiți-vă locul de semănat prin plivit, apoi greblați până la o textură fină. Semănați semințele la 2,5 cm  adâncime.

Udați în perioadele secetoase prelungite vara. Creșterea va încetini și chiar se va opri dacă condițiile sunt prea calde și uscate. Plantele în recipiente au nevoie de udare regulată pe tot parcursul sezonului de creștere, deoarece se usucă mult mai ușor. Pentru a stimula creșterea, aplicați un îngrășământ general primăvara sau vara.

Perioada de timp în care o plantă individuală este în creștere activă. Acest lucru va depinde de clima locală și de nivelul de lumină și poate varia între diferite plante, deși este în general din primăvară până în toamnă.

Iernare

Lăsați frunzișul să moară în mod natural toamna, apoi tăiați frunzele vechi pentru a expune punctele de creștere la frigul iernii. Nu există niciun rău în adăugarea acestor frunze în grămada de compost, deoarece acidul oxalic otrăvitor conținut în ele se descompune în timpul descompunerii.

Rubarba are nevoie de un loc deschis, însorit, cu sol umed, dar cu drenaj liber, deoarece nu-i place să fie plin de apă in iarna. Evitați plantarea în locuri care sunt deosebit de predispuse la înghețuri târzii, deoarece tulpinile tinere pot fi deteriorate.

 Apa deplasează aerul din spațiile dintre particulele de sol și rădăcinile plantelor se pot îneca literalmente, cu excepția cazului în care sunt adaptate să crească în condiții pline de apă. Aglomerarea cu apă este obișnuită pe solul slab drenat sau când solul greu este compactat.

Rubarba poate fi cultivată din semințe, dar este mai frecvent să plantezi coroane latente între toamnă și primăvară. De asemenea, puteți cumpăra plante în creștere activă – acestea pot fi plantate în orice perioadă a anului, dar cel mai bine este să evitați plantarea pe vreme caldă și uscată. 

Pregătiți locul de plantare săpat în două găleți de gunoi de grajd bine putrezit pe metru pătrat.

Cu rubarba nou plantată, rezistă tentației de a recolta orice tulpina în primul an, deoarece acest lucru va reduce vigoarea plantei. În anul următor, alegeți doar câteva tulpini. După aceea, planta ar trebui să fie bine stabilită și poate fi recoltată în mod normal. 

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii