Fenicul - beneficii pentru sanatate

Feniculul ( Foeniculum vulgare ) este o planta aromatica originara din regiunea mediteraneana si are multe intrebuintari culinare si medicinale. 



Poate ajuta la prevenirea anemiei

Fierul și histidina, un aminoacid găsit în fenicul, sunt ambele utile în tratamentul anemiei. În timp ce fierul este constituentul principal al hemoglobinei, histidina stimulează producția de hemoglobină și, de asemenea, ajută la formarea diferitelor alte componente ale sângelui. 

Poate ameliora indigestia

Este o practică comună, în special în subcontinentul indian, să mesteci semințele de fenicul după mese. Acest lucru se face de mulți ani, deoarece se crede că facilitează digestia și elimină respirația urât mirositoare . 

Unele dintre componentele uleiului esențial de fenicul sunt probabil stimulente, deoarece încurajează secreția de sucuri digestive și gastrice, reduc inflamația din stomac și intestine și facilitează absorbția adecvată a nutrienților din alimente. În plus, poate elimina constipația și poate proteja organismul de o gamă largă de probleme intestinale care pot proveni din blocarea. De asemenea, are proprietăți anti-acide (de bază) și este utilizat pe scară largă în preparatele antiacide. În aplicații culinare, este folosit și ca ingredient principal în multe aperitive.




Poate reduce flatulența

Feniculul este foarte popular ca antiflatulent, datorită proprietăților carminative ale acidului aspartic găsit în el. Extractul său poate fi folosit de mulți, de la sugari până la vârstnici, ca o modalitate de a reduce flatulența și de a elimina excesul de gaz din stomac. Este utilizat în mod obișnuit în medicamente pentru a reduce simptomele dispepsiei non-ulceroase și flatulenței la sugari și copii mici. 


Poate trata constipația

Semințele de fenicul, în special sub formă de pudră, se consideră că acționează ca un posibil laxativ, în special în medicina ayurvedică . Furajul ajută la curățarea intestinelor, în timp ce efectul său stimulator ajută la menținerea mișcării peristaltice adecvate a intestinelor, contribuind astfel la promovarea excreției. Feniculul se găsește și în medicamentele care tratează durerile abdominale, diareea, sindromul intestinului iritabil (IBS) și alte probleme intestinale. 

Poate reduce bolile cardiace

Feniculul poate fi o sursă excelentă de fibre, așa cum am menționat mai sus, dar pe lângă avantajele digestiei pe care le oferă fibrele, ajută și la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol în sânge, potrivit cercetărilor efectuate, în American Journal of Clinical Nutrition . Aceasta înseamnă că poate stimula eliminarea LDL dăunătoare sau a colesterolului rău, care este un factor major în bolile de inimă, ateroscleroză și accidente vasculare cerebrale. 


Poate avea potențial anticancerigen

Leguma crudă în sine nu a fost studiată pe larg în ceea ce privește protecția împotriva cancerului. Cu toate acestea, extractul din semințe de fenicul a fost explorat puțin mai mult, iar concluziile unui studiu privind protecția împotriva cancerului au fost destul de impresionante. Ea arată că, la subiecții animale, extractul nu numai că poate inhiba creșterea tumorilor, datorită concentrațiilor sale de flavonoide, alcaloizi și fenoli, dar are chiar potențialul de a fi chimioprotector împotriva efectelor nocive ale radiațiilor în timpul tratamentului cancerului. Potrivit aceluiași studiu, extractul din semințe de fenicul prezintă potențial anticancerigen împotriva cancerului de sân și de ficat. 


Poate regla tensiunea arterială

Feniculul este o sursă foarte bogată de potasiu, care poate fi un nutrient esențial în corpul nostru și este vital pentru o serie de procese importante, conform unui raport publicat în Journal of Hypertension . Unul dintre atributele potasiului este calitatea sa de vasodilatator, ceea ce înseamnă că relaxează tensiunea vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și ateroscleroză. De asemenea, pentru diabetici, problemele de tensiune arterială pot face foarte dificilă gestionarea nivelului de insulină și glucoză și pot fi cauza multor complicații potențial letale. Încorporarea unei cani de bulb de fenicul în dieta ta zilnică poate crește nivelul de potasiu și toate beneficiile care vin odată cu acesta. 


Poate îmbunătăți funcția creierului

Potasiul, găsit în niveluri ridicate în bulbii și semințele de fenicul, este un electrolit, ceea ce înseamnă că poate facilita creșterea conducției electrice în întregul corp. Acest lucru este conform unei cercetări publicate în 1939 la Școala de Medicină a Universității Yale. Aceasta include conexiuni în interiorul creierului, care este un veritabil tablou de distribuție a curenților electrici. Potasiul poate ajuta la creșterea funcției creierului și a abilităților cognitive prin această calitate. De asemenea, feniculul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că mai mult oxigen ajunge la creier și activitatea neuronală poate funcționa la o funcționalitate optimă. 

Remediu posibil pentru diaree eficient

Feniculul este util în vindecarea diareei cauzate de infecții bacteriene, deoarece poate avea unele componente, cum ar fi anetolul și cineolul, care pot avea proprietăți dezinfectante și antibacteriene. Unii aminoacizi, cum ar fi histidina, pot ajuta la digestie și la buna funcționare a sistemului digestiv, ajutând astfel la eliminarea diareei cauzate de indigestie. Feniculul a fost folosit de mult timp de culturile indigene ca o modalitate de a elimina diareea. 

Poate atenua simptomele colicilor

Există studii care sugerează că ceaiul din plante preparate folosind diferite ierburi, inclusiv fenicul și uleiul de fenicul, are potențialul de a ameliora simptomele colicilor. Feniculul are anumite calități antispastice care, de asemenea, îl ajută să relaxeze mușchii și să reducă disconfortul asociat colicilor. Moleculele polimerice și grele sunt utile în tratamentul colicii renale. Astfel de polimeri, numiți și fitoestrogeni, se găsesc în anetol, o componentă a uleiului esențial de fenicul. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a investiga beneficiile și efectele asupra oamenilor. 



Poate crește imunitatea

Feniculul fiind bogat în mulți nutrienți, inclusiv vitamina C, ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează organismul împotriva infecțiilor și a daunelor cauzate de radicalii liberi. [16]


Poate regla menstruația

Feniculul este, de asemenea, un emenagog, ceea ce înseamnă că se crede că ușurează și reglează menstruația prin reglarea corectă a acțiunii hormonale din organism. În plus, feniculul este folosit într-o serie de produse de consum pentru a reduce efectele sindromului premenstrual și este, de asemenea, folosit în mod tradițional ca un calmant al durerii și un agent de relaxare pentru femeile aflate la menopauză. 


Poate ajuta la îngrijirea ochilor

Încorporarea feniculului în mese poate ajuta la protejarea ochilor de inflamație, precum și la reducerea tulburărilor legate de îmbătrânirea prematură și degenerescența maculară. Acest lucru se datorează abundenței de antioxidanți (vitamina C și aminoacizi precum arginina sunt foarte benefice pentru întinerirea țesuturilor și prevenirea îmbătrânirii), detoxifianți și stimulenți. Se găsesc în special în uleiul esențial de fenicul, precum și în minerale precum cobaltul și magneziul. În cele din urmă, sucul frunzelor sale și planta însăși pot fi aplicate extern pe ochi pentru a reduce iritația și oboseala ochilor.


Feniculul este, de asemenea, o sursă bogată de flavonoide, care sunt foarte utile în protejarea împotriva morții celulelor pigmentare din cauza morții induse de stresul oxidativ. Prin protejarea împotriva acestei distrugeri a celulelor pigmentare, feniculul poate fi clasificat în siguranță ca eficient în sănătatea ochilor din numeroase motive.


Poate trata tulburările respiratorii

Feniculul este util în tulburările respiratorii precum congestia, bronșita și tusea datorită prezenței cineolului și anetolului, care sunt de natură expectorantă, printre multe alte virtuți ale lor. Semințele și pulberea de fenicul pot ajuta la spargerea flegmei și la slăbirea rapidă a toxinelor și la acumularea gâtului și a căilor nazale pentru eliminarea din organism pentru a asigura o recuperare rapidă din afecțiunile respiratorii. 


Alte beneficii și utilizări


Feniculul este un diuretic, ceea ce înseamnă că poate crește cantitatea și frecvența urinării, ajutând astfel la eliminarea substanțelor toxice din organism și ajutând la reumatism și umflături. Este, de asemenea, promovat ca crește producția și secreția de lapte la mamele care alăptează; deoarece acest lapte conține unele proprietăți ale feniculului, este un antiflatulent și pentru bebeluș. Întărește părul , previne căderea părului , relaxează corpul, ascuți memoria și are un efect de răcire minunat vara. Acest lucru se poate realiza dacă apa palidă, galben-verzuie, în care este înmuiată, este ingerată cu puțin zahăr și sare neagră .

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii