Amanita caesarea - Ciuperca lui Cezar - Crăiță - cea mai gustoasa ciuperca din Romania

 Amanita caesarea este una dintre cele mai mari dintre amanite, atingând uneori un diametru la palarie de 18 cm. În sudul Europei și mai ales în regiunea mediteraneană „Ciuperca Cezarilor” este culesă în număr mare, cele mai valoroase exemplare fiind cele culese cu volva și încă din faza inca nu au iesit din ea, din volva. La noi, creste in padurile de foioase , in partile sudice , cu mult soare si lumina dar este o ciuperca totusi destul de rara.



În Italia, Amanita caesarea este o ciupercă comestibilă foarte populară și este așa de mai bine de 2000 de ani. Primii împărați romani, care,, au luat toți numele de Cezar, erau foarte pasionați de această ciuperca delicioasa si de aici ii vine numele de Cezarea.



Ciuperca lui Caesar este o specie comestibilă foarte apreciată și este cel mai apreciată atunci când se află în stadiul de „buton” sau cand este foarte tanara. Exista numeroase retete italienesti de preparare a acestei ciuperci si in general se consuma in stare proaspata, sub forma de salate cu ulei de masline si lamaie, pentru a-si pastra savoarea deosebita.


Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii