Coada-calului, fungicidul perfect pentru legume

 Plantele suferă adesea de boli fungice care le slăbesc sau chiar le ucid. Aceste boli apar de obicei în special vara când temperaturile încep să crească și încă mai există umiditate în mediu. Umiditatea și căldura sunt condițiile perfecte pentru proliferarea ciupercilor.




Coada-calului (equisetum arvense) este o plantă erbacee perenă al cărei nume „arvensis” în latină înseamnă „de prerie, câmp sau pășune”. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente ecologice împotriva dăunătorilor și bolilor cauzate de ciuperci, ne ajută să le combatem și să le punem capăt, de fapt coada-calului s-a dovedit că servește ca insecticid împotriva afidelor și acarienilor.


Acest fungicid conține saponine, flavonoide și acizi organici, substanțe foarte toxice pentru ciuperci. În plus, are un conținut ridicat de silice pe lângă potasiu și calciu. Favorizeaza structura plantei actionand direct asupra radacinilor, facand-o mai rezistenta. A fost folosit în mod tradițional într-o multitudine de remedii medicinale.


De remarcat bogăția sa în acizi organici precum nicotina, palustrină etc. și echisetonina ca toxină fungică. Componente care fac din coada-calului unul dintre cele mai eficiente fungicide.



Siliciul reduce efectele excesului de apă în jurul plantelor care duce la apariția ciupercilor. Procentul mare de silice din plantă reduce impactul umidității. Apariția ciupercilor este mai frecventă cu umiditate ridicată și perioade lungi de ploaie. În aceste cazuri, coada-calului este folosită ca măsură preventivă împotriva bolilor legate de ciuperci și pentru a reduce nevoia de aplicare a sulfului.



Acest remediu casnic nu se aplică doar atunci când avem deja o problemă fungică, ci îl putem folosi și ca metodă de protecție pentru a preveni infectarea plantelor și culturilor noastre. Pentru a obține această protecție trebuie să o aplicăm la fiecare 8 zile.


Ceaiul fermentat este foarte ușor de preparat din el, iar timpul de așteptare înainte de utilizare este scurt .Recoltați (1 kg) frunze proaspete .

Adăugați 9 litri (9 litri) de apă de ploaie (mai moale).

Macerați timp de 1 până la 2 săptămâni.

Evitați utilizarea recipientelor metalice pentru macerare.

Amestecați regulat (de două ori pe zi este ideal) sau folosiți un suflator de bule ca pentru acvarii.

Ceaiul de coada-calului fermentat este gata atunci când lichidul devine negru și frunzele sunt reduse în slime în fundul recipientului.


Deoarece este absolut inofensiv pentru plante , pulverizarea este posibilă pe tot parcursul anului. Se poate turna si la radacina plantelor , diluat cu apa, ca forma de protectie si ingrasamant.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos : 

Comentarii