Cand se scoate ceapa ? Trei semne ca ceapa este gata de recoltare

 O regulă bună despre momentul recoltării cepei este să așteptatam până când jumătate din frunze se culca. Pe măsură ce ceapa se apropie de maturitate,încep să acumuleze apă și zaharuri în bulbi și să tragă zaharuri și substanțe nutritive din frunze în bulbi, ceea ce face ca frunzele să moară înapoi și vârfurile să se răstoarne.



Dacă ați plantat ceapă din bulbi , așteptați-vă să recoltați în aproximativ 90 de zile.


Trei semne ca ceapa ta este gata pentru recoltare

1. Gât moale

Când zona de deasupra gâtului (locul în care frunzele se întâlnesc cu bulbul) începe să se simtă moale, transferul de carbohidrați de la frunze la inele s-a încheiat, ceea ce înseamnă că a avut loc diviziunea celulară finală în inele. În această etapă, ar trebui să udați mai rar pentru a preveni  apariția  mucegaiului negru  în solurile umede. 


2. Frunze care se prăbușesc

Când unele dintre vârfuri se răstoarnă, aceasta reflectă gâtul 100% moale, chiar dacă nu toate vârfurile sunt în jos. Dacă intenționați să consumați imediat ceapa, le puteți trage și savurați. Există o bună dezvoltare a pielii în această etapă și vârfuri verzi adecvate pentru a preveni opărturile solare în timpul uscării.

Când toate frunzele sunt în jos, ceapa a terminat de scos zaharurile din vârf și umezeala din rădăcini, dar dezvoltarea bulbului va continua să aibă loc. Regula generală este să așteptăm ca 85-90% din frunze să cadă înainte de recoltare. Dacă creșteți pentru depozitare, ar trebui să aibă loc o ultimă udare ușoară pentru a permite cepei să respire puțin umiditate înainte de recoltare. Pentru o ceapa mai dulce, da-le o udare finala moderata.


3. Ultima frunză

Examinați toate frunzele, în special cea mai recentă care a apărut (ultima frunză). Tecile frunzelor se maturizează și se usucă de la cea mai veche la cea mai tânără frunză. Dacă trageți ceapa din sol înainte ca ultima frunză să fie uscată, în timpul depozitării poate apărea putregaiul. Cavitatea gâtului sau partea superioară a cepei nu trebuie să fie scufundată sau moale înainte de a ridica ceapa din sol.

recoltarea cepei


Cel mai bine este să vă îndepărtați ceapa dimineața, înainte de a se produce cea mai mare căldură și lumina directă a soarelui.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii