Singura planta care vindeca mana la rosii, castraveti si cartofi

 In primul rand, mana se previne. Daca apare, atunci ceva s-a gresit.

In cazul de fata, au rasarit cateva flori langa rosii, le-am lasat sa cresca, au fost multe ploi si s-a creat umiditate iar ciuperca a atacat. Am stropit cu lapte, intradevar , dar am pulverizat doar deasupra si nu am dat si pe tulpina. Laptele formeaza o bariera protectoare si nu lasa ciuperca sa intre.

Daca doar cateva plante sunt afectate , se pot scoate. Dar in cazul de fata , este un soi rar si as prefera sa-l pastrez. Si planta nu este chiar foarte afectata.



Indiferent daca folositi produse naturiste sau chimice, procedura e intotdeauna asa,  altfel niciun produs nu va avea efect.

Se indeparteaza toate partile bolnave, inclusuv fructele, caci fungicidele doar ataca ciuperca si nu trateaza planta. Puteti taia si tulpina daca este grav afectata, caci va creste din nou , va da o recolta mai tarziu , dar va fi o recolta caci radacinile sunt puternice si neafectate si planta va inflori din nou, destul de rapid. Se strang partile bolnave intr-o punga si se arunca la tomberon.  Acest pas este foarte important, caci avem tendinta de a lasa frunzele pe jos, sau sa le aruncam in apropiere sau in curtea vecinilor, ceea ce este gresit caci vantul aduce ciuperca inapoi si nu vom scapa de boli in gradina.

Indepartam cauza care a provocat aparitia ciupercii. In cazul meu am indepartat florile ca sa patrunda soarele. In alt caz, este nevoie sa defoliati planta, sa le rariti,  sa le ridicati ca sa nu atinga solul, sa indepartati burienile sau sa renuntati sa udati cu futunul.

Apoi aplicam un funcicid. Eu prepar un funcicid natural. In toate cartile de specialitate de agricultura din lume, exista cateva plante recunoscute care lupta impotriva acestei ciuperci. Nu le-am descoperit eu, cu au fost specialisti care le-au verificat eficacitatea. Sunt putine plante si acestea sunt coada calului, dafinul si salvia, in ordine. Tot ceea ce gasiti pe internet in afara de aceste plante , nu au efect pentru mana. Un exemplu, coada soricelului este utila impotriva insectelor dar nu pentru mana.

Eu am si salvie si dafin , dar pentru atatea rosii am nevoie de aprx. de 500 g. Si sunt genul de om care nu vreau sa cheletuiesc cu rosiile mai mult decat valoreaza productia. Si atunci ramane doar coada calului care este peste tot la mine in zona. 

La 5l de apa se folosesc aprx. un kg plante de coada calului. Se acopera cu apa si se lasa la loc intunecat neaparat, pana cand incepe sa fermenteze - 4 zile. Pentru a avea un  efect maxim, unii gradinari adauga alcool la final 100 ml la 5 l de apa.

Nu se dilueaza si se stropesc plantele. Functioneaza , doar daca ati respectat toti pasii.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii