Dovlecelul nu face fructe? Polenizarea manuală a dovleceilor

 Dacă ați observat că fructele plantelor voastre de dovlecel mor pe plantă, se usuca si se innegresc la un capat si nu aveti dovlecei sau aveti dovlecei putini poate fi necesar să luați o mână activă în polenizare.


Florile cad diferit, în funcție de faptul că este o floare masculină sau feminină . Florile masculine cad atunci când își aruncă polenul; florile feminine cad dacă nu sunt polenizate.


La începutul sezonului, dovleceii (și alte plante precum castraveții) pot produce o duzină sau mai multe flori, dar acestea sunt de obicei florile masculine, cele cu polen. 

Uneori, florile feminine înfloresc înaintea florilor masculine, așa că nu există polen disponibil. Fără polenizare , florile feminine se vor usca și vor cădea.


Vremea joacă un rol și în polenizare. Dacă vremea nu este suficient de uscată și caldă, albinele ar putea să nu fie în preajmă pentru a ajuta la mutarea polenului de la florile masculine la cele feminine. Alte motive pentru care plantele își piardă florile includ prea puțină sau prea multă apă și condițiile proaste ale solului.

Începeți dimineața devreme, când polenul este disponibil. Găsiți flori masculine și feminine proaspăt deschise.  Aveti nevoie de o pensula sau un betisor de urechi. Introduceti betisorul in floarea masculina pana cand veti polenul pe betisor.


Apoi , atingeți sau rostogoliți ușor polenul din floarea masculină pe stigma din centrul florii feminine. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii