Fenomentul Barbie - bun sau un pericol ?

Nu m-a prins niciodata fenomenul Barbie. Nu mi-a placut si nici nu mi-am dorit sa arat ca si o Barbie chiar daca folosesc uneori filtre, o fac din simplul motiv sa nu pierd prea mult timp cu machiajul.

Nu ca ar fi o alegere 😅, frumoasa te nasti si frumusetea o dai mai departe prin ADN-ul tau. 

Modelul meu de frumusete este Monica Bellucci care este opusul lui Barbie. Asta inseamna pentru mine frumusete, nu plastic si artificialitate. Senzualitate, eleganta , mister.

Ca si mama a trei fete nu poate sa nu ma preocupe agresivitatea publicitatii modelului Barbie. Ca si in cazul companiilor farmaceutice, promovarea acestui model Barbie ascunde o publicitate agresiva a unei intregi industrii.

 Psihologi din intrega lume explica pericolul fenomenului Barbie asupra copiilor. Oameni din intreaga lume, cu multa educatie, refuza sa cumpere fetelor lor papusi Barbie. „Barbie le trimite fetelor noastre un mesaj și acesta este: „Poți face  orice și poți fi  orice – atâta timp cât arăți ca asta : foarte înalt, foarte subțire, foarte caucazian și foarte frumos.” 

Psihologul educațional Lori Day, autoarea  cărții Her Next Chapter: How Mother-Daughter Book Clubs Can Help Girls Navigate Malicious Media, Rissky Relationships, Girl Gossip, and Much More , îndeamnă părinții să aleagă păpuși de modă sănătoase. „Există atât de multe opțiuni mai bune pentru fete decât Barbie”, argumentează Day. „Atât de multe păpuși de modă, produse și mass-media constituie un val mare de tipuri de corp nerealiste și imagini sexualizate inutil, care, împreună, transmit un mesaj dăunător fetelor.

În Statele Unite, aproximativ 85-90% dintre persoanele care au tulburări de alimentație sunt femei, iar majoritatea au sub 20 de ani. Mai mult de jumătate au recunoscut că Barbie a fost un factor major în dezvoltarea tulburării lor.

La noi in Romania inca nu exista studii si nimeni nu tine evidenta, pentru ca noi nu o privim ca o problema ci ca un ideal.

Fete si femei care se opereaza sa atinga un anumit nivel de frumusete, in stil Barbie. Sanii mari si buzele mari , nasucul mic si fin sunt printre cele mai comune operatii. Dar vrei nu vrei, timpul trece si trezesti o baba care are 40 de ani, ca mine. Si atunci ce faci ? Nu mai exista operatii care sa te faca frumoasa.

Noi cele normale, ne-am obisnuit sa fim urate 😜. Dar sa te trezesti din papusa - matusa... cred ca este trauma vietii al acestor femei. Da, sunt exemple de femei inca frumoase la 50-60 de ani si care sunt operate dar e alta poveste. Sunt femei ambitioase , care nu se lasa... dar marea majoritate a femeilor Barbie sunt femei care traiesc pe spatele barbatilor, adica daca te scoate pe usa te trezesti ca n-ai nimic. Femei care fac depresie doar daca ploua afara.

Barbatiilor care le place acest gen de femei sunt barbati care pun pret pe superficialitae si in momentul cand vad ca Barbie a devenit baba, isi cumpara alta papusa. Probabil, nu zic ca este obligatoriu , numai daca isi permite alta, caci daca nu, ramane cu papusa stricata . Totusi , pe la 40 de ani pe aceste femei incepe sa le roada acest gand, si inca groaznic.

Noi astea , care am fost urate toata viata, suntem sigure ca nu ne lasa barbatii cand suntem babe de 50 de ani. O psiholoaga celebra americana (nu-i retin numele) facea glume pe acest subiect: nu te opera pentru frumusete; daca la 50 de ani ai probleme in casnicie , faci rapid o operatie de sani , un lifting si ti-ai salvat casnicia. Daca deja ai facut aceste lucruri cand ai fost mai tanara, nu mai ai nicio sansa 😅.

Am fost recent la o nunta, unde am observat exact ce inseamna fenomenul Barbie la romance. O masa plina de femei , in jurul varstei de 30 de ani, toate pe stil Barbie : blonde, siliconate,nas operat, acid in buze, mult roz, multa pitiponceala. Dupa ce au baut cateva pahare de vin, au inceput sa se dezlantuie, au furat mirele urmand multe discutii cu aluzii sexuale (desi era plin de copii), indemnand toti barbatii sa se distreze cu ele, caci ele nu au partener in aceea seara.

Apoi au inceput sa faca avansuri sub diferite forme tuturor barbatiilor din sala care marea majoritate erau cu sotiile si copiii. Al meu si vreo cativa au luat copiii si au stat cu ei afara, la spatiul de josca. Altii, au intrat in jocul lor. Sotii pline de nervi si indignare. Scandal prin parcare, cateva s-au ridicat si au plecat acasa.

Asta inseamna uneori, sa fii Barbie la noi. Un exces de nevoie de atentie, mandrie , nevoia de a-i umili pe ceilalti ,dispret , nerusinare, destrabalare , egoism. Sa fii cea ma frumoasa, sa te priveasca toti si lesine, sa vada celelalte urate cine esti tu si ce poti sa faci.  Niciuna nu s-a gandit ca bietele femei au venit la nunta direct de la munca si multe n-au apucat  decat sa faca un dus, ca n-au dormint noaptea caci le-au plans copiii, nu sa se pregateasca o saptamana intreaga pentru acel eveniment ca o adevarata Barbie. Nu s-au gandit la copii, in momentul cand parintii lor se vor certa acasa pentru ca tatal a dansat cu Barbie toata seara, nu ca neaparat a vrut dar i s-a oferit pe tava si un barbat cu greu se abtine de la asa ceva. Pentru unele din aceste fiinte, compasiunea si empatia pentru semenii lor sunt calitati care au iesit din ele in momentul operatiei.

Cand nunta s-a terminat, barbatii si-au luat nevestele si copiii si au inceput sa mearga spre casele lor. Am aruncat o privire spre masa lor, singure,  putin dezamagite, caci nimeni nu le-au cazut la picioare , nu a murit nimeni din cauza frumusetii lor, nu si-a oprit nimeni cursul vietii pentru ele. Poate vreuna din ele a avut norocul de una mica in parcare, si atat. Au ramas ceea ce sunt in esenta. pentru ca intotdeauna am considerat ca o femeie care face avansuri unui barbat insurat si cu copii, mai ales cand sunt de fata, e doar o zdreanta ordinara, indiferent cum arata si ce personaj crede ca e .

Nu, acest articol nu este despre frustare personala, invidie sau gelozie , gen mi-ar placea mie sa arat asa dar nu imi permit sau mi-ar placea si mie admiratorii sau barbatii acelor Barbie. Pai cat am scos anul acesta din buzunar pentru lectii de pian, desen, balet , inot....mama, mama ce sani mi-as fi pus 😂.

Investesc mult in fetele mele ( nu in operatii estetice) tocmai pentru sa atraga atentia si sa ramana in memorie (dupa campania lui Coco Chanel) fara sa provoace, fara sa deranjeze, fara sa cada in penibil si fara sa faca rau cuiva sau lor. Pentru ca da , femeia simte nevoia sa fie admirata dar in acelasi timp trebuie sa ramana demna, curata, puternica si fara de pacate. Si nu este nevoie sa te operezi si sa promovezi stilul de frumusete Barbie care provoaca numeroase drame , complexe si depresii la adolescentele mai putin norocoase.

Vrei sa fii Barbie ? Ok, afiseaza-ti sanii barbatului tau, in intimitatea casei tale, nu impanzii retelele de socializare co poze sexy stil Barbie si sa pui rana se sare la fetite care sunt deja complexate si se considera urate doar din cauza societatii , adica a femeilor ca voi. Nu-i asa ca puneti de multe ori poze , doar pentru a face in ciuda cuiva ?  Gen, sa moara toate uratele. Asa-i ca nu postati doar pentru prieteni si totul este public ? Chiar, aveti vreo postare doar pentru prieteni ? Vedeti ce spun ? Fala si mandrie !

Caci putine fete isi doresc sa devina femei normale, multe viseaza acel stil de viata frumos , bine mimat, bineinteles. Cele tinere nu sunt asa de intelepte ca noi si sunt foarte usor de influentat, de manipulat si de mintit.

Noi stim ca barbatii buni prefera femeile naturale si cand ma refer la naturalete nu ma refer la poze fara filtru, la fete operate fara machiaj. Ma refer sa apari asa cum te-a facut Dumnezeu , aia e naturalete, feminitate, acceptare si putere. Esenta asta o cauta barbatii , ei nu vor o femeie perfecta , ei vor un suflet de femeie langa ei. Si feminitatea nu inseamna a copia pe cineva ci in a fi unica, originala, buna la suflet, incapabila sa faci rau celor de\in jur, . Bine, cei cu un ego exagerat, cei cu probleme de acceptare a masculinitatii, cei care se simt slabi si nevalidati de societate vor cauta un trofeu gen femeie Barbie pentru a compesa oarecum lipsa puterii sau a masculinitatii. Sau daca sunt mai batrani, lipsa bunei functionari a cucului. Nu intelegeti gresit, faptul care are mai multi bani ca alti barbati nu il face deloc mai barbat ca altii. Caci am vazut o tendinta, la fel de falsa ca si fenomenul Barbie : are mai multi bani, deci e mai barbat. Deloc !!!! E barbat cand este in stare sa-si dea viata pentru tine si pentru copiii tai, nu ca are nu stiu ce masina sau o anumita suma de bani in cont !

Unele sunt cum sunt, dar unele sunt si operate estetic, si machiate profesional , si coafate , si folosesc si filtre de infrumusetate , si uneori deabia iese ceva frumos din ele.

Si ca parinte, nu sunt de acord cu fenomenul Barbie. Cui nu-i convine ce am scris este din simplul fapt ca adevarul deranjeaza.


Comentarii