Cultivarea tarhonului in gradina

 Tarhonul este o plantă perenă și o plantă vă va oferi mase de frunze de cules pe parcursul mai multor ani.


Cum să crești tarhon

Cultivare

Tarhonul are nevoie de o poziție însorită, caldă și adăpostită pentru a se descurca bine și a produce frunze puternic aromate.


Tarhonul francez are nevoie în special de un sol bine drenat și crește deosebit de bine în soluri ușoare, nisipoase, cu conținut scăzut de nutrienți. Urăște condițiile umede și, dacă solul este prea bogat, poate deveni slăbit și mai predispus la moarte.


Tarhonul rusesc nu este atât de pretențios, dar totuși nu-i place solul umed. Tarhonul se descurcă mai bine în soluri neutre până la alcaline; nu crește bine în soluri acide.


Ca și menta, tarhonul se răspândește de către alergătorii subterani, dar este mult mai puțin viguros decât menta și este puțin probabil să fie o problemă. Creșterea lui într-un ghiveci într-o poziție însorită o va împiedica să funcționeze, precum și să ofere condiții bune de creștere.


Soiuri de tarhon

Există două tipuri - tarhon francez și tarhon rusesc. Tarhonul francez are cea mai bună, cea mai superioară aromă, în timp ce tarhonul rusesc este mai rezistent, dar are o aromă mai săracă și merită cultivat doar în climatele prea reci pentru ca tarhonul francez să prospere.


Semănat tarhon

Semănați semințe de tarhon rusesc din aprilie până în mai în ghivece mici dintr-un compost de semințe bun. Nu acoperiți semințele. Puneți într-un propagator la o temperatură de 15-20°C.


Când răsadurile sunt suficient de mari pentru a fi manipulate, transplantați individual în ghivece mici și creșteți-le în condiții mai răcoroase - în jur de 10 ° C  - până când este suficient de mare pentru a planta afară după ce riscul de îngheț a trecut, după întărire - aclimatizați la condiții de exterior – timp de 7 până la 10 zile. Plantați la o distanță de 45 cm .


Plantarea tarhonului

Tarhonul francez nu pune semințe și rareori flori, așa că va trebui să cumpărați și să plantați plante tinere primăvara.


Sapă peste sol și încorporează multă materie organică voluminoasă, cum ar fi compost, mai ales dacă solul este argilos pentru a îmbunătăți drenajul.


Așezați-l în gaura de plantare și reglați adâncimea de plantare, astfel încât să fie plantată la aceeași adâncime cu care creștea inițial, iar partea superioară a globului de rădăcină să fie la nivel cu suprafața solului.


Amestecați mai multă materie organică cu solul excavat și umpleți gaura de plantare. Udați bine și aplicați un pansament ușor de furaj general granular peste sol.


Plantele de tarhon, în special tarhonul francez, nu sunt deosebit de longevive. Ar trebui să rămână productive cel puțin 3 sau 4 ani, dar în cele din urmă vor trebui înlocuite.


Cum să ai grijă de tarhon

Este puțin probabil ca plantele din sol să aibă nevoie de mult, sau de orice udare în timpul verii, dar poate fi necesară udarea pe soluri foarte ușoare, cu drenaj rapid, în timpul perioadelor de secetă prelungite.


Dați plantelor una sau două furaje ușoare cu o hrană lichidă pentru plante în timpul verii.


Îndepărtați toate florile care pot apărea pentru un aport constant de frunze aromate.


Plantele vor muri până la nivelul solului în timpul iernii. Tarhonul francez nu este complet rezistent la frig și poate avea nevoie de protecție pentru iarnă, acoperind plantele cu o cloșă, lână sau paie. Dacă creșteți în containere, mutați-vă într-o poziție adăpostită - chiar și într-un șopron sau un garaj - când planta s-a stins în timpul lunilor de iarnă.


Recoltarea

Frunzele pot fi recoltate oricând din mai până în septembrie/octombrie ori de câte ori este nevoie de frunze, folosind foarfece sau foarfece pentru tăierea tulpinilor. Frunzele tinere au o aromă mai bună, mai puternică decât cele vechi.


Pentru utilizare pe timp de iarnă, puteți fie să uscați, fie să înghețați frunzele. Congelarea este cea mai bună opțiune folosind frunzele culese la mijlocul verii.


Puteți, de asemenea, să culegeți crenguțe tinere și să le adăugați într-o sticlă de oțet de vin alb pentru a face oțet de tarhon.

Despre ciupirea tarhonului, aflati in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii